eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

A kormány a MAL Zrt. vezetőinek mohóságát és hanyagságát hibáztatja

A Fidesz és a kormány a MAL Zrt. vezetőinek mohóságát és hanyagságát hibáztatja a Veszprém megyei katasztrófáért - hangzott el napirend előtt az Országgyűlésben. A képviselők egyebek mellett ma vitáznak az alkotmány módosításáról, a kormányhivatalokról és a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásáról.

Az iszapkatasztrófát a pénzéhség és a hanyagság okozta - jelentette ki napirend előtti felszólalásában az ajkai térség országgyűlési képviselője. A Fideszes Ékes József azt mondta, hogy 1999 óta mások mellett ő is szorgalmazta, hogy ezt a veszélyes anyagot kiszárítva tárolják, de mindig falakba ütközött. Aki nem volt a tragédia helyszínén, az el sem tudja képzelni, mennyire rossz a helyzet - fogalmazott a politikus.

A vidékfejlesztési államtitkár egyetértett azzal, hogy a mohóság hibáztatható a gátszakadásért. Ángyán József szerint a katasztrófa arra figyelmeztetett, hogy erős államra és ökoszociális piacgazdaságra van szükség. Megígérte, hogy a kormány mindent megtesz a károsultakért. Az államtitkár fontosnak tartja, hogy a MAL Zrt. vezetői a magánvagyonukkal is feleljenek a mulasztásaikért - ezt jogszabály-módosítással kell lehetővé tenni.

Az LMP-s Osztolykán Ágnes már nem a közéletet is elárasztó iszap témájával foglalkozott, hanem a közoktatást megreformáló
jogszabályokat bírálta. Arra volt kíváncsi, ki az a nyolcvan pedagógus, aki szakértőként részt vesz a változtatások előkészítésében és előzetes, nem pedig utólag végrehajtott társadalmi-szakmai egyeztetést, valamint hatásvizsgálatokat kért.

Válaszában Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára elmondta: évek óta tudható, hogy a Fidesz és a KDNP hogyan alakítaná át az oktatás rendszerét. Az október végére elkészülő anyagról megkezdődhet a társadalmi vita. A szakértőként közreműködő pedagógusok nevét nem volt hajlandó elárulni; szerinte nem az a fontos, hogy kik ők, hanem az a javaslatcsomag, amit kidolgoznak.

A MSZP-s Tóbiás József szerint a devizahitelesek számára megalkotott kormányjavaslatok csak az érintett adósok kis részén segítenek - a közüzemi díjak befizetésével elmaradókon például nem. A magáncsőd intézményének bevezetésére lenne szükség; az erről szóló szocialista javaslat már nyolc napja az Országgyűlés előtt van, de még nem szavaztak róla - tette hozzá a politikus.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a devizahitelesek csapdájába a 2010-ig kormányzó szocialisták vezették be az országot. A magáncsőd intézményének alkalmazására irányuló javaslatról nem beszélt.

A Jobbik napirend előtti felszólalója azt állította, hogy a Terrorelhárítási Központ a harmadik olyan hivatal, amelyik megfigyeli szélsőséges csoportokat és a magyar Gárdát. Volner János a nemzetbiztonsági szervezetek rendszerét áttekinthetetlennek nevezte.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár szerint 2001 szeptember 11. óta a biztonság fogalma megváltozott és
Magyarországnak is reagálnia kell erre: a Terrorelhárítási Központ létrehozása ennek része.

A napirend előtti felszólalások után az Országgyűlés az alkotmány módosításáról, illetve a kormányhivatalok működéséről, valamint a hagyatéki eljárásról szóló jogszabályok módosításáról tárgyal. A képviselők meghallgatják a Gazdasági Versenyhivatal beszámolóját és vitáznak a magyar honvédség afganisztáni
szerepvállalásáról.

Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×