eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató a katasztrófavédelmi biztos - a nap hírei

Kapcsolatba lépett a Szudánban elrabolt magyar békefenntartóval egy dárfúri rádióállomás. Két amerikai és egy brit tudós kapta az idén a közgazdasági Nobel-díjat. A nap legfontosabb hírei.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót nevezték ki katasztrófavédelmi biztosnak. Ezt azután jelentették be, hogy az Országgyűlés elfogadta a vörösiszap-katasztrófa miatt kidolgozott törvénymódosítást. Eszerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben a gazdálkodó szervezetek működése. Bakondi Györgynek négy feladata lesz; az ajkai timföldgyár újraindításának előkészítése, a kártalanítás, a további károk megelőzése és a felelősség megállapítása. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a Magyar Alumínium Zrt.-t állami irányítás és vagyonzár alá vonják. Közben újabb holttestet találtak Devecser határában, ezzel 8-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumínium Zrt. vezetőjét őrizetbe vették; több ember halálát okozó közveszély okozással és környezetkárosítással gyanúsítja a rendőrség.

Szerdára készülhet el a vörösiszappal elöntött Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, a területen éjjel-nappal 300 munkagép dolgozik - közölte a katasztrófavédelem megbízott megyei szóvivője. Bakos György elmondta, hogy a munkákat nehezíti az iszapos talajszerkezet. A MÁV arról számolt be, hogy a társaságnak mintegy 500 millió forint kárt okozott a vörösiszap-katasztrófa.

Már csaknem 300 millió forint adomány gyűlt össze a 17-52-es és a 17-49-es, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére létrehozott segélyvonalakon. Lehel László, a Nemzeti Segélyvonal alapítvány kuratóriumának soros elnöke az Inforádióban elmondta: reggelig több mint 160 millió forint folyt be a számlára; a T-csoporthoz tartozó 17-52-es számon 5 segélyszervezet gyűjti a felajánlásokat. A másik, minden szolgáltató hálózatából elérhető 17-49-es segélyvonalon alig egy hét alatt 130 millió forintot adományoztak a telefonálók.

Kapcsolatba lépett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás. Papp István az interjú alatt nyugodtan beszélt, de azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik. Beszámolója szerint csütörtöki elrablása óta sem a családjával, sem az ENSZ képviselőivel nem tudott beszélni, a Dabanga rádiónak sikerült először kapcsolatba lépni vele. Papp István gyerekkatonák leszerelésében segédkezett, és egyéni munkavállalóként, nem a Honvédelmi Minisztérium alkalmazottjaként dolgozott a nyugat-szudáni Dárfúrban.

Már kedden összeül és megkezdi munkáját a médiatanács - közölte a most létrejött testület és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. Szalai Annamária szólt arról is, hogy minél előbb javaslatot tesz a közmédiumokat irányító vezérigazgató-jelöltekre. Az Országgyűlés 259 igen szavazattal, 89 nem ellenében egy tartózkodással döntött az 5 tagú médiatanács létrehozásáról. Szalai Annamária lett a testület elnöke, tagjai pedig a Fidesz által delegált Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János. Az Országgyűlés eseti bizottságának délelőtti ülésén csak ők kapták meg a kétharmados többséget.

Az MSZP szerint megszűnt a független közszolgálati média Magyarországon, mert a most létrehozott médiatanácsnak csak fideszes tagja van. A szocialista párt közleményében úgy fogalmaz: a tagok jelölésével és megválasztásával a Fidesz-KDNP nem a nemzeti együttműködés rendszere, hanem a XXI. századi pártállam felépítésére kívánja használni kétharmados győzelmét. Az LMP szerint az új médiaszabályozás súlyosan sérti a sajtószabadság elvét. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes azt mondta: minden eszközt megragadnak, hogy erre felhívják a figyelmet.

Több ponton is megsértette az államháztartási törvényben rögzített elveket, és indokolatlan mértékben terhelte meg az idei költségvetés végrehajtását a tavalyi gazdálkodás. Az erről szóló, a 2009-es zárszámadáshoz benyújtott gazdasági bizottsági módosító javaslatot 242 igen és 119 nem szavazattal fogadta el a parlament.

Három tudós, az amerikai Peter Diamond és Dale Mortensen, valamint a brit Christopher Pissarides kapta megosztva az idén a közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be Stockholmban. Az indoklás szerint a tudósok a piaci folyamatok megértéséhez járultak hozzá kutatásaikkal. Egyebek mellett azt vizsgálták, hogy miért lehet egyszerre magas munkanélküliség és sok betöltetlen állás, és hogy miként befolyásolja a szociálpolitika a munkanélküliséget. Az elismerést a svéd központi bank alapította 1968-ban, fennállásának 300. évfordulóján. A kitüntetést a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, a díjjal 10 millió svéd korona jár.

Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×