eur:
388.05
usd:
360.17
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

A Marcal élővilága kipusztult - már a Dunában van a vörösiszap

A vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított a Marcal folyóban - közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője, Dobson Tibor csütörtök délben az MTI-vel. Az iszap csütörtök már délre elérte a Duna főágát is. Több mint százötven sérültet láttak el eddig a kórházak a vörösiszapömlés miatt, a sérültek többsége vegyi égési sérülést szenvedett; tizenegy ember állapota továbbra is súlyos vagy életveszélyes.

Dobson Tibor azt mondta: a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.

Mint hozzátette, a Marcal folyó már azzal "halálra lett ítélve", hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt. A szakemberek megpróbálták például ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást - ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.

Közben a Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délre, de sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz - tette hozzá a szóvivő.

Dobson Tibor kiemelte: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni, de ez eddig még nem sikerült. Folyamatosan mérnek több ponton is és figyelik a folyószakaszt. Egyelőre sem a Rábán, sem a Dunán nem érkezett halpusztulásról szóló információ - tette hozzá.

Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet. A Marcal szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt 9.27-kor, 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.

Orbán Kolontáron

Csütörtök reggel a vörösiszapárral leginkább sújtott Kolontárra érkezett Orbán Viktor. A miniszeterelnök elmondta: Az ország legnagyobb ökológiai katasztrófájáról van szó, amelyhez állandó, bár ebben a pillanatban nem igazolható veszélyhelyzet párosul - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint "ami egyszer megtörtént, az megtörténhet még egyszer". Hozzátette: olyan nincs, hogy a tározó gátja egyszer csak átszakad. A gát megbomlása hosszabb fizikai folyamat, amelyet észlelni kellett volna.

Orbán Viktor helyszíni látogatásáról tovább részleteket itt olvashat.

Nincs sugárzásveszély

Az Magyar TUdományos Akadémia azt közölte, hogy nincs kitéve a lakosság radioaktív sugárzás veszélyének. Az MTA szakértői csoportja a katasztrófa helyszínén, Devecser és Kolontár térségében végzett vizsgálatokat, ezt követően tette közzé a tájékoztató jellegű információkat. További információkért kattintcson ide.

Az állatokat is mentik


A katasztrófa első hírére az Állatvédelmi Õrszem és a Rex Kutyaotthon Alapítvány munkatársai - a katasztrófavédelmi hatóságokkal egyeztetve - megkezdték a sérült állatok mentését.

A csodával határos módon életben maradt állatok nagy része - mivel ők voltak a vörösiszapárral leginkább érintett szinteken - súlyos sérüléseket szenvedett, illetve ivóvíz és takarmány hiányában az elmúlt 4 napban végképp kiszolgáltatott helyzetbe került. A mentésről készült videót ebben a cikkünkben nézheti meg.

"Természeti katasztrófa"

A MAL Zrt. internetes oldalán nyilvánít részvétet az áldozatok hozzátartozóinak, akik a természeti katasztrófa következtében életüket vesztették.

Tizenegyen súlyos állapotban

Több mint 150 sérültet láttak el eddig a kórházak a vörösiszapömlés miatt, a sérültek többsége vegyi égési sérülést szenvedett; 11 ember állapota továbbra is súlyos vagy életveszélyes.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön közölte, hogy sok sérültet még mindig kórházban ápolnak, őket hat intézményben kezelik.

Az OKF összegzése szerint az ajkai kórházban összesen 88 beteget láttak el. Jelenleg 23 embert kezelnek még ott, mindegyikük közepesen sérült, míg 65 ember az ambuláns ellátása után távozott.

A győri kórházban 1 ember van életveszélyes, 2 sérült pedig súlyos állapotban.

A veszprémi megyei kórházban 23 sérültet vettek fel, közülük 19-et az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szállított be. Az intézményben jelenleg még 17 sérültet kezelnek, 1 embernek súlyos, életveszélyes az állapota.

Budapestre két honvédségi kutató-mentő helikopterrel és egy OMSZ-helikopterrel összesen 26 sérültet szállítottak, három kórházba.

A Honvédkórházban 10 sérültet vettek fel, közülük 1 sérült állapota súlyos, ő intenzív ellátást kap. A sérültek többsége égési sérüléseket szenvedett, három könnyű sérült traumatológiai ellátást igényel.

A Péterfy Sándor utcai kórházban 11 sérültet láttak el, közülük 8-at vettek fel. Még 6 sérültet kezelnek ott jelenleg is, egyikük állapota súlyos, a többiek közepes súlyosságú sérüléseket szenvedtek.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba 5, égési sérülést szenvedett beteg került, mindegyikük állapota súlyos.

Mire van szükésgük?

Gumicsizmára, védőfelszerelésre, tisztítószerekre és tartós élelmiszerre van szükségük leginkább a kolontáriaknak - mondta Soháné Csóka Zita, a település iskolájának igazgatója.

Hozzátette, létrehoztak egy számlaszámot, ahol a harmincöt földönfutóvá vált családnak gyűjtenek adományokat az újrakezdéshez.

Kolontár segélyszámla száma: 11748090-15427298-06540009

Hanganyag: Ignáth Márk, Lithauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Állta a sarat a Mol, de nem ez volt élete eddigi legjobb negyedéve

Állta a sarat a Mol, de nem ez volt élete eddigi legjobb negyedéve

Ma hajnalban közzétette idei első negyedéves gyorsjelentését a Mol. Ahogy arra számítani lehetett, a legfrissebb számok messze vannak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, ráadásul az elmúlt hónapokban több tekintetben is kedvezőtlenül alakultak a fundamentumok a Mol körül: negatívan hatott a beeső gázár-környezet és az árbevétel-arányos különadó befizetése, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×