eur:
401.61
usd:
366.27
bux:
73687.15
2024. október 7. hétfő Amália

Iszapömlés: pánik tört ki a vegyipari dolgozók között

Azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a vegyipari dolgozók szakszervezete, hogy felszólítsa az illetékeseket, kétszer is gondolják meg, bezáratják-e az ajkai alumíniumgyárat, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t. A termelés felfüggesztésével ugyanis tízezer ember - ott dolgozók és családtagjaik - megélhetését veszélyeztetik. A dolgozók közül sokan az iszapömlés károsultjai, ha leáll a termelés, esetleg a jövő hónapban már fizetésük sem lesz.

Illés Zoltán, a környezetvédelemért felelős államtitkár, a Lánchíd-rádióban azt nyilatkozta azonnali hatállyal felfüggeszteti az ajkai timföldgyár működését, s utasítja a gyár vezetőit, hogy állítsák helyre a megsérült tározót.

A vegyipari szakszervezet úgy véli, kár volna a helyzetet csak környezetvédelmi és politikai kérdésként kezelni. Az iszapömlés után egyre több a dilettáns vélemény és az elhamarkodott intézkedés, amelyek felbecsülhetetlen kárt okoznak. Elsősorban az ottani gyárban dolgozóknak - állítja Székely Tamás.

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke leszögezte: a nyilatkozatok miatt veszélybe kerülhet a termelés, s ezzel tízezer ember megélhetése is. Székely szerint is egyértelmű, hogy katasztrófa történt, de ha a politikusok és a környezetvédők túlbuzgósága miatti leállítás felfüggesztik a MAL Zrt. működését, akkor az alumínium-, a timföldgyártásban és a bauxitbányászatban is felbecsülhetetlen kárt tesznek.

Székely szerint a helyzeten semmit nem változtat a termelés esetleges leállítása, nem katasztrófával kell riogatni, hanem bízni kell az ágazat szakembereiben, akik megkezdték a helyreállítás megszervezését és a feltáró munkát.

A 40 ezer tagot számláló vegyipari érdekvédelmi szervezet vezetője hozzátette: óriási a pánik a dolgozók között, akik most már nemcsak az ökológiai katasztrófa hatásaitól tartanak, de attól is, hogy a döntéshozók elhamarkodottan, népszerűséget hajhászva döntenek a kérdésről és elvesztik munkájukat azok, akik egyébként is a leginkább kárvallottjai a katasztrófának.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×