eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Hogyan segíthet a kóla a katasztrófavédelmi egységeknek az iszap felszámolásában?

Összesen ötszáz katasztrófavédelmi szakember kezdte meg a kármentesítést szerda reggel a hétfői vörösiszap-katasztrófa helyszínein, Devecserben és Kolontáron - közölte a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke. Lasztovicza Jenő a testület esti ülése után elmondta: rajtuk kívül a honvédség újabb száz katonát küld a térségbe valamint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. ötven alkalmazottja is részt vesz a munkálatokban. Hozzátette: Somlóvásárhelyen önerőből folytatnak védekezést, mert ott nem annyira súlyos a helyzet. Közben Bakos György, a katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, hogy még 3 embert keresnek a katasztrófavédelem emberei Kolontáron.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: tart a gátak és védművek építése. A szervezet szakértői savval és gipsszel próbálják megfogni, és semlegesíteni a lúgos kémhatású iszapot, hogy a szennyeződés ne érje el a Dunát.

Közben Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója az InfoRádióban azt mondta: az eredeti állapot helyreállítása csak több éves megfeszített munkával érhető el. A szakember, aki annnak kapcsán beszélt a kialakult helyzetről, hogy az országban cégének van a legnagyobb tapasztalata az ilyen jellegű - toxikus fémhulladékok kezelésében - kárelhárításban hozzátette: célszerű lenne azonnal megkezdeni a házak, családi otthonak takarítását, a vörös iszap eltávolítását.

Mint mondta: bő, tiszta vízzel le kell mosni a házak falát kívül-belül, a teraszokat, portákat éppúgy, mint a kerítéseket, udvarokat. Hozzátette: amíg nem szárad meg az iszap, könnyen eltávolítható, utána azonban egy gyengén savas oldattal, citromsavas vízzel, vagy akár a kóla oldatával is szépen eltávolítható a szennyeződés. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a letakarított port semmi szín alatt nem szabad belélegezni, azt a lehető leggyorsabban vissza kell vinni az eredeti tárolókba.

Géppisztolyos rendőrök őrizték egész éjjel Kolontár és Devecser vörösiszappal elzárt településrészeit, hogy így őrizzék a hátrahagyott értékeket, miközben a speciális mentők holttestek után kutattak - eredménytelenül.

A fegyveresen megerősített rendőri szolgálatra azért volt szükség, mert lakossági panasz érkezett arról, hogy fosztogatók jelentek meg a helyszínen, és nagy értékű munkagépek, egyéb dolgok tűntek el az elhagyott házakból, udvarokból. A lezárt utcák közelébe csak több ponton történő rendőrségi ellenőrzés után lehet bejutni.

Közben Szombati Zoltán ezredes arról számolt be, hogy honvédségi híddal pótolták Kolontáron az iszapömlés miatt összeomlott átkelőt, annak kiváltására egy úgynevezett TMM3M-kísérőhidat állítottak fel. Az ezredes elmondta, hogy a falu két része közötti közlekedés a gyalogosok számára már engedélyezett az új hídon, hamarosan pedig az autóforgalom előtt is megnyitják az átkelőt.

Mint hozzáfűzte, a híd 3,5 tonna teherbírású és váltakozó irányú forgalmat tudnak rajta biztosítani. Az iszapömlés által érintett településeken jelenleg mintegy 70 katona vesz részt a mentésben.

Kedden büntetőjogi eljárás megindítására kérte a belügyminisztert az egy nappal korábbi vörösiszap-katasztrófa ügyében a kormányfő. Orbán Viktor a kormányzati koordinációs bizottság ülése után ezt azzal indokolta, hogy az eddigi információk szerint semmi nem utal arra, hogy a tragédiának természeti okai lennének. Hozzátette: tisztázni kell az anyagi felelősség kérdését is.

Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, hogy a felszíni ivóvízbázis sehol sem szennyeződött, nincs sugárveszély, és a télre minden károsultnak biztosítják a megfelelő lakhatást. A kormány veszélyhelyzetet rendelt el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére.

Jelenleg az érintett településeken a kármentesítés zajlik. A katasztrófának 4 halálos áldozata van, 5 embert még keresnek, és több száz családot kellett kiköltöztetni. Az érintettek 100 ezer forint gyorssegélyt kapnak. Korábban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. termelői tevékenységét, a hatóságok pedig felülvizsgálják az összes zagytározó engedélyét. A vállalat nem tartja hibásnak magát az ajkai térségben kialakult katasztrófáért.

Közben Schmitt Pál köztársasági elnök részvétét fejezte ki azok hozzátartozóinak, akik az Ajka közelében történt iszapömlés következtében életüket vesztették. Az államfő közölte: reméli, hogy megtalálják a felelősöket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 20. 21:41
×
×
×
×