eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ki fogja fizetni az iszapömlés okozta károkat?

Nem fog fedezetet nyújtani a vörösiszap kiömlése miatti több milliárdos károk megtérítésére a tározót üzemeltető társaság felelősségbiztosítása, az ugyanis mindössze 10 millió forint értékű - mondta el az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese. Az eddigi adatok szerint két-három milliárd forintra tehető a lakóházakban keletkezett kár. Az InfoRádió által megkérdezett biztosítási és kártérítési szakértő azt mondta, a MAL Zrt. nem mentesülhet a kártérítési felelősség alól a vörösiszap kiömlése miatt. Hantos Ádám hozzátette: a lakásbiztosítások valószínűleg nem fizetnek ilyen károk után.

A MAL Zrt. egy alvállalkozója üzemeltette azt a zagytározót, ahonnan hétfőn kiömlött a vörösiszap. A cég hárommillió forint törzstőkéjű, és 10 milliós felelősségbiztosítási fedezete volt, így képtelen lesz kártalanítani az ökológiai katasztrófa miatt pórul járt embereket - mondta az InfoRádiónak az Aegon Magyarország Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Vereczkei Zoltán kiemelte: a katasztrófa óta eltelt rövid idő miatt végleges döntés még nem született, de a Magyar Biztosítók Szövetségének ajánlásának megfelelően az országban működő biztosító társaságok a társadalmi felelősségük tudatában, szolidaritásból segítséget fognak nyújtani a károsultaknak.

Vereczkei Zoltán beszélt arról is, hogy technológiai jellegű kár történt, nem pedig természeti katasztrófa, ez pedig a lakásbiztosítási szerződésekben nem számít káreseménynek. Az Aegon mégis úgy döntött, hogy szolidaritásból segítséget nyújt a cégnél lakásbiztosítással rendelkező károsultaknak. A biztosító ingyenes

kárszemlét és készpénzes gyorssegélyt nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását.
 
Legalább 2-3 milliárdos kár

Az előzetes adatok szerint 300 lakóház sérült meg a vörösiszap áramlása miatt - közölte a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke. Kisbenedek Péter szerint 2-3 milliárd forintra tehető a lakóházakban keletkezett kár, de a földeket ért kár még ennél is nagyobb lehet.

Egyelőre nem tudni, hogy a biztosítók milyen jogcímen fizetnek a károk után, hiszen ki kell deríteni, hogy az extrém időjárási körülmények vagy a létesítmény nem megfelelő műszaki állapota vezetett a katasztrófához - fejtette ki.

Nem mentesülhetnek a felelősség alól

Az InfoRádió által megkérdezett biztosítási és kártérítési szakértő szerint a MAL Zrt. nem mentesülhet a kártérítési felelősség alól. Hantos Ádám kifejtette: környezeti károk esetében a veszélyes üzemi kárfelelősségi szabályokat kell alkalmazni. Ez objektív felelősség, és szűk körben van mentesülési lehetősége a károkozónak a kártérítési felelősség alól. Azt kell bizonyítani, hogy a környezeti kárt olyan elháríthatatlan ok okozta, ami kívül esik a veszélyes üzemen - tette hozzá.

Az ügyvéd nehezen elképzelhetőnek tartja, hogy a cég bizonyítani tudja, hogy az esőzés elháríthatatlan oknak minősül, így pedig nem mentesülhet a kártérítési felelősség alól.

Az unió is segíthet

Kérdés az, hogy van-e, és ha igen, mekkora összegre terjed ki a vállalkozás felelősségbiztosítása, ugyanis ebben az esetben a biztosító téríti meg a károsultak kárát - közölte Hantos Ádám. A lakásbiztosítások valószínűleg nem fizetnek ilyen károk után, mivel ritka, hogy szerepel a kötvényben az ilyen jellegű károkozás - emelte ki a szakértő.

Az állam valamilyen kártérítési alapból fizethet a károsultaknak, és elképzelhető az is, hogy uniós segítséggel kártalanítják az embereket - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa és Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×