eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Iszapömlés: folyamatosan érkeznek az adományok, de további segítségre van szükség

Bár folyamatosan érkeznek az adományok az iszapömlésben érintett településekre, de további felajánlásokra számítanak a segélyszervezetek, amelyek egyelőre saját forrásból oldják meg a karitatív feladatokat - közölték a szervezetek illetékesei a helyszínen.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója az InfoRádiónak elmondta: öt segélyszervezet (az Ökumenikus Segélyszervezeten kívül a Katolikus Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt és a Baptista Szeretetszolgálat) kezdett gyűjtésbe a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére a Nemzeti Segélyvonalon. Az adakozók 250 forinttal támogathatják a rászorulókat a 1752-es telefonszám felhívásával.

Társadalmi összefogás kezd kirajzolódni. Nagyon nagy a baj, nem hasonlítható össze semmilyen árvízzel - tette hozzá az igazgató, aki hangsúlyozta: az Ökumenikus Segélyszervezet szakértői csapata hétfő este óta a helyszínen tartózkodik, hogy elősegítse a segélyek elosztását és felkészítsék az önkormányzatokat a humanitárius segélyek fogadására.

A Magyar Vöröskereszt külön is, a 1749-es segélyvonalon és számlaszámán várja az adományokat a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A számot hívó vagy az erre a számra az "ISZAP" szót szöveges üzenetben küldő ügyfelek 200 forintot adományoznak a rászorultaknak. A segélyszervezet a beérkező adományok teljes összegét megkapja, a távközlési cégek semmilyen külön díjat nem számolnak fel az sms-ek, illetve hívások után, illetve lemondanak felmerülő költségeik érvényesítéséről.

A Magyar Vöröskereszt a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámára is várja az adományokat, a közlemény rovatban kérik feltüntetni: "ISZAP".

Megérkeztek az első szállítmányok


Bálint Gábor, a szervezet főmunkatársa Devecseren azt mondta az MTI-nek, hogy kedd reggel megérkezett az első segélyszállítmány, amely néhány százezer forint értékű, elsősorban alapvető élelmiszereket - konzervet, kenyeret, tejet, teát -, higiéniai és a kisgyermekek, csecsemők gondozásához szükséges felszereléseket tartalmaz.

A főmunkatárs megemlítette, hogy úton van egy egymillió forintos szállítmány is, valamint a szervezet megnyitott egy ötmillió forintos keretet, amelyet az adományoktól függően tovább növelnek majd.

A szakember szerint Devecseren 2-300, míg Kolontáron 30-40 házat rongált meg az iszap, így később, ezek helyrehozataláról is gondoskodni kell, amihez újabb forrásokra van szükség.

A szervezet folyamatos kapcsolatban van a települések vezetőivel és tanácsokkal segítik egymást például a segélyek raktározására szolgáló helyiségek kialakításában. Ezzel kapcsolatban Bálint Gábor még elmondta, hogy a raktározás már meg is oldódott és a segélyosztás folyamatos.

A segélyszervezetnek nyolc munkatársa van jelen az iszapömlés által érintett településeken.

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetője az MTI-nek Kolontáron azt mondta, hogy mintegy 20 munkatársuk dolgozik a helyszínen. Eddig 150 fekvőhelyet, matracot, takarót hoztak a településre, ezeket a művelődési házban helyezték el.

A vöröskereszt elkezdte az egészségügyi maszkok osztását is, mivel ha az iszap száradni kezd, akkor a levegőbe jutó maró anyag ellen védekezni kell.

A szervezet egyelőre a saját katasztrófaalapjából finanszírozza a segélyezést, de számítanak az emberek adományaira is. A héten további élelmiszer- és tisztítószer szállítmányt küldenek a térségbe, amit szétosztanak majd a lakosok között.

A jelenlegi helyzetről azt közölte, hogy valódi ökológiai katasztrófával kell számolni, amelyről egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora károkat okozott és meddig tarthat azok felszámolása.

Mint elmondta: jelenleg is munkatársaik vannak a keresőcsapatokban, amelyek a kolontári leomlott híd másik oldalán kutatnak az eltűntek után. Ott olyan területek vannak, hol másfél-két méter magasságban áll az iszap.

Azt megbecsülni, hogy a szántóföldekről, a kertekből és a kevésbé frekventált területekről mikor lehet eltakarítani az iszapot, még nem lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×