eur:
401.32
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Mi a magyar orvoslás sikerágazata?

A Richter Gedeon Nyrt. 25 millió forintos támogatást ad három évig a Semmelweis Egyetemnek, amely idén ezt a pénzt a neonatológiában dolgozók bérének emelésére fordítja. A Richter vezérigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a többi orvosegyetemet is szeretnék segíteni, ezért a jövőben az összessel felveszik a kapcsolatot.

Az elmúlt közel 110 évben sokat kapott a Richter az orvostársadalomtól, ezért a cég a kritikus helyzetekben próbál valamit viszonozni - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, miután a gyógyszeripari vállalat 25 millió forint támogatást adott a Semmelweis Egyetemnek.

Ez az összeg csepp a tengerben, de jó példával kell elöl járni - hangsúlyozta Bogsch Erik, aki kiemelte azt is, hogy három éven keresztül garantálják a támogatást az intézménynek.

Hozzátette, a másik három orvosi egyetemmel is felveszik a kapcsolatot, és hogy a Richter tíz éve létrehozott alapítványa már több százmillió forint értékben támogatott többek között műszervásárlást.

Egy hányatatott sorsú, de nyugat-európai színvonalú szakterület


A Semmelweis Egyetem a neonatológiában dolgozó 16 klinikai szakembernek szánja a 25 millió forintot. Ez az újszülöttgyógyászatnak azon része, amely a megszületés utáni sürgősségi, akut ellátást biztosítja - magyarázta az InfoRádiónak az intézmény rektora.

Tulassay Tivadar elmondta: a műszerezettség egy egykilós csecsemőnél gyakran négy-öt Mercedes vagy Audi árának felel meg, és legalább egy nővért kell biztosítani minden kisbabához.

Ezen a területen a legnagyobb a kísértés Nyugat-Európából, ahol szintén kevés a jól képzett neonatológus. A szaktudás megszerzéséhez a diploma után hétéves továbbtanulás szükséges - tette hozzá a rektor, aki kiemelte: a neonatológia sikerágazatnak számít a magyar orvoslásban, és a műszerfejlesztések, valamint az emberhiány ellenére nyugat-európai színvonalú.

A Richter Gedeon Nyrt. 25 millió forintos támogatását a dolgozók bérének emelésére fordítja az egyetem. A neonatológusok átlagbére bruttó 200-250 ezer forint, most ezzel az összeggel 60 és 90 százalék közötti béremelést lehetett elérni - fűzte hozzá a rektor.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×