eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Tárki: Négyszer nagyobb a Fidesz támogatottsága a szocialistákénál

Csaknem négyszer nagyobb a Fidesz-KDNP támogatottsága a MSZP-nél. A fővárosban azonban kisebb a különbség a két párt között - derül ki a Tárki legfrissebb felméréséből.

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett szeptemberi vizsgálat eredménye szerint kis elmozdulások mellett a Fidesz-KDNP fölénye továbbra is tetemes minden más párttal szemben, beleértve a második legerősebb MSZP-t is -olvasható a Tárki honlapján.

Az ezer megkérdezett válaszán alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely alapján reprezentáló kutatás szerint júliushoz képest 34 százalékról 39 százalékra nőtt a pártválasztás kérdésében bizonytalanok illetve titkolózók aránya.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében szeptemberben ugyanúgy 39 százalék, mint júliusban, míg a szocialista párt szavazói a teljes lakosság körében 10 százalékot tesznek ki, ami kissé csökkent a júliusi 13 százalék után.

A pártválasztók körében azonban a FIDESZ-KDNP tábora a júliusi 60 százalékról szeptemberre 65 százalékra emelkedett, miközben az MSZP 20 százalékos támogatottsága 17 százalékra csökkent.

Ugyanakkor míg a kormánypártok és a legnagyobb ellenzéki párt tábora közti különbség országos szinten négyszeres az összes választó körében, addig ugyanez az eltérés Budapesten már csak másfélszeres.

A másik két parlamenti párt támogatottsága szeptemberben a teljes népességen belül hasonló: a Jobbikra 5 százalékuk, az LMP-re 4 százalék szavazna. A pártválasztók körében azonban Jobbik már 8 százaléknyi, az LMP pedig 7 százaléknyi szavazatra számíthat.

A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is egyedül az MDF támogatottsága éri el a mérhetőség szintjét, amely így is csak 1 százalék a teljes népességen és a pártválasztókon belül is.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×