eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Október 23-ára elkészül a jelentés a 2002 és 2010 közötti kormányzat jogsértéseiről - a nap hírei

Október 23-ára elkészíti jelentését a 2002 és 2010 közötti kormányzati jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság - erősítette meg Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke.

Az ülésen korábban a fideszes Révész Máriusz azt mondta: meg kellene fontolni a Magyar Televízió székházának ostromakor megsérült rendőrök kártalanítását. A politikus hangsúlyozta: a rendőrök nem tehetnek arról, hogy megfelelő védőfelszerelés nélkül vezényelték ki őket az MTV épületéhez 2006 szeptemberében. Ezt Dobozi József rendőr vezérőrnagy, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt parancsnoka súlyos szakmai hibának nevezte.

Munkahelyteremtés és az OÉT

Nem tekinti kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját a kormány - mondta az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: céljuk, hogy a következő években egy millió új munkahelyet hozzanak létre, és az OÉT munkájának is ezt kell szolgálnia. -A munkavállalók képviseletében Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke arról beszélt, hogy a kormány megalakulása óta számos olyan törvény született, amelyben a szociális partnereket konzultációra kellett volna hívni. A munkaadói oldal szóvivője kedvezőnek nevezte az eddigi kormánydöntéseket. Zs. Szőke Zoltán úgy vélte: a tanácsban az adótörvények és a költségvetés megvitatásával kellene kezdeni az érdemi munkát.

Bíró után nyomozott az In-Kal

Egy aktív bíró tevékenységét is vizsgálta az In-Kal Security Kft. - közölte az elszámoltatási kormánybiztos, aki jogi lépéseket tesz az ügyben. Papcsák Ferenc az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint magánnyomozás nem irányulhat hivatalos személy munkahelyi tevékenységére. A kormánybiztos a részletekről elmondta: az állami tulajdonú ITD Hungary 3 éve bízta meg a biztonsági céget adatgyűjtéssel, amely során egy bírónőt is megfigyeltek. Az In-Kal arra utaló jeleket keresett, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája egyes gazdasági ügyekben nem pártatlan.

Jósolt a Századvég

A Századvég Gazdaságkutató előrejelzése szerint az idén 0,8 százalékkal nő a bruttó hazai termék, míg jövőre 2,8 százalékos bővülés várható. Az intézet azt várja, hogy az államháztartás hiánya ebben az évben 4, jövőre 3,3 százalék lesz. Az infláció továbbra is magasabb az uniós átlagnál, a Századvég 4,7 százalékos idei pénzromlással számol, 2011-re pedig 3,7 százalékot vár. A már hosszabb ideje 10 százalék feletti munkanélküliségi ráta 2011-ben csak kismértékben csökken majd.

Késő szüret Tokaj-hegyalján

A kedvezőtlen, csapadékos időjárás miatt nem kezdődött meg a szüret a Tokaj-hegyalaji történelmi borvidéken. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta: a térség legnagyobb borászati cége, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. vélhetően péntektől kezdi meg a szőlő felvásárlását a vele szerződésben lévő termelőktől. Marcinkó Ferenc, aki az állami társaság termelési igazgatója is, elmondta: a borvidéken a kedvezőtlen időjárás miatt a szokásosnál lényegesen kevesebb szőlő terem az idén; a korábbi 30 százalékra becsült terméskiesést már 40 százalékra teszik a szakemberek.

Hagyó marad


November 17-éig meghosszabbította Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A tájékoztatás szerint az ügyben széles körű nyomozás folyik, számos tanúkihallgatás, szembesítés és más nyomozati cselekmény még hátravan, ezért továbbra is reális veszély a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolása, és a bizonyítási eljárás megnehezítése. A végzés nem jogerős. Hagyó Miklóst a többi között bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással is gyanúsítják.

Almássy nyert első fokon

Nem jogerősen pert nyert Almássy Kornél a Magyar Demokrata Fórum és a párt korábbi elnöke, Dávid Ibolya ellen. Futó Barnabás, a volt MDF-es, majd független országgyűlési képviselő jogi képviselője a Fővárosi Bíróság első fokú határozatát ismertetve elmondta: az alpereseknek a jó hírnévhez fűződő jog megsértése miatt nem vagyoni kártérítésként 1,4 millió forintot kell fizetniük. Almássy Kornél azután indított személyiségi jogi pert, hogy Dávid Ibolya az MDF tisztújítása idején, 2008 szeptemberében, egy sajtótájékoztatón bemutatott egy hangfelvételt, amely szerint meg akarják figyeltetni, és - esetleges megbízóként - az akkor szintén elnökjelöltségre pályázó Almássy Kornél személyére utalt.

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Orbán Viktor már Olaszországban van

A Patrióták Európáért képviselőcsoport vezetői ma a jobboldali Liga pártrendezvényén gyűlnek össze – írta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Ezen múlik az egyes munkaerőpiacok ellenállóképessége válságok idején

Ezen múlik az egyes munkaerőpiacok ellenállóképessége válságok idején

Egy összekapcsolt globális gazdaságában az egyes régiók, helyi munkaerőpiacok összetett kihívásokkal szembesülnek, amelyek hatással vannak a gazdasági stabilitásukra és ellenállóképességükre. Úgy tűnik, hogy egyes régiók jobban ellenállnak a gazdasági sokkoknak, mint mások, és ez nem kizárólag méretüknek vagy erőforrás-ellátottságuknak köszönhető. Nemrégiben végzett kutatásunk rávilágít a regionális ellenálló képességet befolyásoló egyik kritikus tényezőre: a helyi munkaerőpiacok szerkezetére, és arra, hogy a munkaerő hogyan áramlik az egyes iparágak között. Tanulmányunk Svédország helyi munkaerőpiacain az iparágak közötti munkaerő-áramlások hálózatát vizsgálja, és azt, hogy ezek a hálózatok hogyan járulnak hozzá a gazdasági ellenállóképességhez, különösen a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló válságok idején.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×