eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A vallási tolerancia és a nemzeti egység megőrzését szorgalmazta az amerikai elnök

A vallási tolerancia és a nemzeti egység megőrzését szorgalmazta az amerikai elnök a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások évfordulóján. Együttműködést sürget a jövő fél évi uniós elnökség sikeres ellátásáért a magyar külügyminiszter. Még nem zárultak le az előkészületek a harmadik NATO-lokátor helyszínének kijelölésére.

Az Egyesült Államokban a vallási tolerancia és a nemzeti egység megőrzését szorgalmazta az amerikai elnök a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások évfordulóján. Barack Obama Washingtonban, a Pentagonnál mondott beszédében úgy fogalmazott: a legméltóbban úgy lehet emlékezni, ha az amerikaiak határozzák meg, milyen legyen az ország, és nem a gyilkosok egy kis csoportja. Hangsúlyozta: nem az iszlám vallás, hanem az Al-kaida terroristái gyilkoltak 9 évvel ezelőtt. A Pentagon épülete elleni merényletben 184 ember vesztette életét, a World Trade Center ikertornyainak összeomlásakor összesen 2752 ember halt meg. A Ground Zerónál tartott megemlékezésen felolvasták az áldozatok nevét, szemtanúk és hozzátartozók mondtak rövid vallomást a kilenc évvel ezelőtti tragédiáról.

Továbbra is elengedhetetlennek tartja a nemzeti együttműködést a jövő évi uniós elnökség sikeres ellátása érdekében a magyar külügyminiszter. Martonyi János a tárcavezetők brüsszeli informális találkozója után az InfoRádióban azt mondta: az előkészületek jól haladnak, de egyetértésre van szükség a parlamenti pártok között. Közben Göncz Kinga szocialista Európa parlamenti képviselő azt mondta: Magyarországgal szemben kialakult egyfajta bizalmatlanság és szerinte Brüsszelben már felmerült, hogy az ország alkalmas -e az unió elnöki tisztének betöltésére. Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy reagált:Magyarország felkészült az elnökségre.

A miniszterelnök szerint az önkormányzati választás a kormány munkájáról szóló véleményalkotás is lesz. Orbán Viktor a Veszprémi Naplónak adott interjúban úgy fogalmazott: nehéz a Fideszen kívül másra szavazni, hiszen pártja maradt az egyetlen nagy, országos néppárt. A forint árfolyamáról szólva a kormányfő azt mondta: azt nem a magyarországi események befolyásolják. A devizahitelesek helyzetét ugyanakkor a Gyurcsány-kabinet egyik legsúlyosabb örökségének nevezte. Hozzátette: más országok kormányai és nemzeti bankjai nem voltak ilyen felelőtlenek és nem engedélyezték, hogy tömegessé váljon a devizahitelezés.

Népszavazást szorgalmaz a készülő új alkotmányról Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Az egykori kormányfő egy budapesti konferencián úgy fogalmazott: a népnek van alkotmánya, amely követeli a jogot, hogy erre a végső igent ő mondhassa ki.

A Fideszen belüli szövetségi viszonyok erősítését szorgalmazta a párt frakcióvezetője. Lázár János a Nemzeti Fórum ötödik országos gyűlésén úgy fogalmazott: le kell számolni azzal az állásponttal, hogy csak egyetlen helyes út, egyetlen megoldás létezik. Szerinte a Fidesznek néppártként a sokszínűségre kell törekednie. Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke a tanácskozáson különösen fontosnak nevezte a Fidesz esetleges győzelmét az önkormányzati választáson, mert az szerinte történelmi lehetőséget kínál egy új, lendületes időszakra.

Még nem zárultak le az előkészületek a harmadik NATO-lokátor helyszínének kijelölésére- közölte a honvédelmi miniszter. Hende Csaba erről azután beszélt, hogy Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével közösen felnyitotta a Tubesre vezető utat lezáró sorompót. A tárcavezető nem kívánta kommentálni azt a korábbi sajtóértesülést, amely szerint a Hármashegy is a lehetséges helyszínek között szerepel. A pécsi önkormányzat tavaly decemberben zárta le a Tubesre vezető utat, hogy megakadályozza a hegyre tervezett NATO-radarállomás építését, de a Honvédelmi Minisztérium a közelmúltban elállt a hegyre tervezett beruházástól.

A magyar és az európai agrárképzés bölcsőjének nevezte a keszthelyi Georgikont a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós a Pannon Egyetem 214. tanévnyitó ünnepségén emlékeztetett arra, hogy az 1797-ben alapított intézet az ország mezőgazdaságának javításához járult hozzá. Mint mondta: a gazdag hagyományokra visszatekintő város az ország kiemelkedő jelentőségű oktatási, turisztikai központja lehet. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora arról beszélt: a Dunántúl meghatározó egyetemeként fő céljuk a legjobb minőségű képzés és az egész világon elismert oklevél nyújtása.

Az ország több pontján is gondot okozott a heves esőzés. Utakat, pincéket, mezőgazdasági területeket öntött el a víz. AzOrszágos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: délutánig több, mint 200 riasztást kaptak a tűzoltók. Bács-Kiskun megyében 70, Heves megyében 22, Nógrád megyében 20, Pest megyében pedig 55 alkalommal hívták a tűzoltókat, többségében családi házak pincéjéből szivattyúzták ki a vizet. Dunakeszin és Vecsésen egy mélyebben fekvő, vízzel elöntött vasúti aluljáróból mentették ki a bent rekedt autókat. Versegen egy megáradt patak miatt a tűzoltók gátat építettek a lakóházak védelmére. Töttős Gyöngyi hozzátette: személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Lezárult az állami újjáépítési program támogatási megállapodásainak megkötése az árvíz sújtotta Felsőzsolcán - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzatának szóvivője. Németh Csaba elmondta: a kormányhatározat alapján a szerződéskötések augusztus 25-én kezdődtek, de a rendezetlen tulajdonviszonyok, a nem egyértelmű biztosítási és hitelhelyzet miatt meghosszabbították a határidőt. Az összesítés szerint 125 szerződést kötöttek: 41 lakásvásárlásra, 84 pedig építésre vonatkozott, míg 29 esetben nem vették igénybe az állami támogatást.

Szent liturgia keretében megáldották a felújított görög katolikus bazilikát Máriapócson. A nemzetközi hírű zarándokhely újraavatásán, számos egyházi és közjogi méltóság mellett több ezer hívő vett részt. A Szabolcs-Szatmár-bereg megyei kegyhelyen 470 millió forint értékben végeztek rekonstrukciós munkálatokat.

Elveszítette a bronzmérkőzést a magyar férfi vízilabda válogatott a zágrábi Európa-bajnokságon. Kemény Dénes csapata 10-8-ra kikapott Szerbiától, így a negyedik helyen végzett.

Megkéseltek egy 17 éves Újpest-szurkolót a Újpest-Ferencváros NB I-es labdarúgó mérkőzés előtt. Az NB I. hu internetes portál beszámolója szerint az egyedül sétáló fiatalt egy 20 főből álló ferencvárosi drukkercsoport egyik tagja szúrta meg. Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese szerint a fiú állapota súlyos, az Árpád kórházban ápolják. Az Újpest-Ferencváros találkozón a második félidőben 10 percet állt a játék, mert a zöld-fehér szurkolók 5-0-s hazai vezetésnél betörték a menekülő kaput. A nagyobb rendbontást a rendőrök akadályozták meg. A mérkőzést az Újpest nyerte 6-0-ra.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×