eur:
389.4
usd:
361.4
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lázár János: Õsszel is feszített tempó lesz a törvényhozásban

Feszített tempóra kell számítani az őszi törvényhozási ciklusban is a Fidesz frakcióvezetője szerint. Lázár János az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: az önkormányzati választás után a kormány számára a költségvetés és az alkotmány lesz a két legfontosabb téma.

Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kormány beterjesztette az előző évi költségvetésről szóló zárszámadást, erről már zajlik a vita. A jövő hét után az önkormányzati választások miatt két hét szünetet tart az országgyűlés, október 3-a után pedig a kabinet gazdasági, oktatási és szociális kérdéseket érintő, mintegy 40 törvényjavaslatot terjeszt az országgyűlés elé.

Lázár János kiemelte, hogy az ősznek két nagyon fontos témája lesz: a költségvetés és az alkotmány. Már megalakult az alkotmányt előkészítő bizottság, amelynek december 10-éig kell jelentést tennie. A költségvetés beterjesztését október végére tervezi a kormány.

Feszített menetre kell számítani az ősszel is, bár sokan bíznak abban, hogy nem így lesz - fogalmazott a politikus, aki hozzátette: az eddigi törvényalkotási menetrend és technika nem változik. Szerinte tévedett abban Orbán Viktor, hogy nyugodtabb lesz a törvényhozás.

Mivel választási év van, a kabinet csak október végére tudja beterjeszteni a büdzsét, így a novemberben kezdődő költségvetési vita csak megfeszített tempóban érhet véget december közepére - emelte ki a frakcióvezető, aki szerint akár háromnapos ülések is lehetnek az ősszel.

Ez csak a költségvetés, ott lesz még az alkotmány, a közigazgatás átalakítása, az adótörvény - nagy hiba lenne, ha a kétharmados felhatalmazás és a társadalmi elvárások közepette a kormány kényelmességi szempontokat venne figyelembe - hangsúlyozta Lázár János, aki szerint a képviselők nem számíthatnak arra, hogy a következő 3-4 év kényelmes és könnyű lesz.

Mint fogalmazott, "amikor az ország társadalmi és gazdasági válságban van, nem érünk arra rá, hogy a képviselők kényelmi szempontjait figyelembe vegyük".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×