INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Minden második krónikus betegnek nincs pénze kiváltani a gyógyszerét - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Nincs semmilyen aktuális, létező terv arra nézve, hogy kormányzati negyed szülessen. Minden második krónikus beteggel előfordul, hogy nem tudja kiváltani a receptre felírt gyógyszerét, mert nincs rá pénze. A hirtelen megszüntetett érdekeltségi hozzájárulás a vízitársulatok finanszírozhatóságával kapcsolatos kérdéseket vet fel.

Nincs semmilyen aktuális, létező terv arra nézve, hogy kormányzati negyed szülessen - mondta a Népszabadságnak Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Előtte a közigazgatási tárca másik államtitkára, Gál András Levente a Heti Válasznak azt nyilatkozta: a miniszterelnökségnek nem a Parlamentben kellene működnie. Kovács Zoltán arra a felvetésére, hogy azt tervezik-e, hogy hosszabb távon, tehát még ebben a ciklusban legyen ilyen negyed, szintén nemmel válaszolt, hozzátéve: nem ilyen kérdésekkel foglalkoznak; most a gazdasági növekedés, és a versenyképesség helyreállítása a legsürgetőbb feladat.

A Magyar Nemzet egy felmérésre hivatkozva azt írja: minden második krónikus beteggel előfordul, hogy nem tudja kiváltani a receptre felírt gyógyszerét, mert nincs rá pénze. A Szinapszis Kft. által végzett kutatás szerint a válaszadók 13 százalékával rendszeresen, míg 43 százalékával ritkán előfordul, hogy nem tudja kifizetni az orvos által felírt medicinát. Rosszabb a helyzet az alacsony, ötvenezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezők körében: 27 százalékuk rendszeresen otthagyja valamelyik medicinát a patikában, mert nem tudja kifizetni. A felmérésből kiderült: a vényköteles készítményt folyamatosan használó krónikus betegek 23 százalékánál előfordul, hogy módosítják az előírt dózist.

A Napi Gazdaság arról közöl írást, hogy a hirtelen megszüntetett érdekeltségi hozzájárulás a vízitársulatok finanszírozhatóságával kapcsolatos kérdéseket vet fel. Az idénre megállapított vízitársulati összegeket még ki kell fizetniük az érintetteknek, de becslések szerint ez 4,3-4,5 milliárd forint, ami biztos nem fedezi az elhúzódó ár- és belvízvédekezési költségeket. Az állam nem járul hozzá a szervezetek működéséhez és az uniós pályázatokból elnyerhető pénzeket is nagy valószínűséggel elvesztik bevételek híján. Mindez 7-9 milliárd forintba kerülhet.

A pénzügyi felügyelet frissen publikált adataira hivatkozva a Világgazdaság arról számol be, hogy jóval rosszabb első fél éven vannak túl az idén a biztosítók, mint egy évvel ezelőtt.Az első féléves adózott nyereség az iparágban alig haladta meg a 27 milliárd forintot, vagyis az ötödével zsugorodott egy év alatt, és az üzemi eredmény tekintetében sem sokban különbözik a helyzet. Az eredményadatok romlását a kárráfordítások növekedése okozta. Az életbiztosítási szegmens ugyanakkor már kezd magára találni.
A címlapról ajánljuk