eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Óriási kárt okozhattak a fővárosi nagyberuházások - lapszemle

Törvénysértések, politikai ráhatások, szakmai előkészítetlenség, szervezetlenség - egyebek között ezek a tények derülnek ki a Magyar Nemzet szerint a fővárosi önkormányzat nagyberuházásairól abból a jelentésből, amelyet szerdán tárgyal a Fővárosi Közgyűlés egy évvel ezelőtt létrehozott vizsgálóbizottsága.

Az összességében ezermilliárd forintot is megközelítő fejlesztések közül a 4-es metró építését, a Margit híd felújítását és a Kossuth téri mélygarázs elhalasztott kialakítását vették górcső alá. A tételesen kimutatott, de olykor csak becsléssel megállapított adatok szerint a Demszky Gábor főpolgármester által húsz éve vezetett önkormányzatnál legalább 60 milliárd forintos kárt okozhattak.

A hosszú menetelés meghozta az eredményét: Kína Japánt megelőzve a világ második legnagyobb gazdasági hatalmává lépett elő - írja a Népszabadság. Pontosabban ezt vetítik előre a második negyedév hazai össztermékének (GDP) alakulásáról szóló statisztikai adatok. Eszerint a kínai GDP 1337 milliárd amerikai dollárt, a japán "csupán" 1289 milliárdot tett ki az áprilistól június végéig tartó időszakban. A negyedéves adat alapján tehát Kínáé a szakaszgyőzelem, ugyanis végeredményt - szokás szerint - csak az év végén hirdetnek ebben a versenyben. Elemzők azonban biztosra veszik, hogy a most megszerzett előnyét Kína meg tudja tartani az év végéig, még akkor is, ha Peking az utóbbi hónapok központi intézkedéseivel - hitelszigorítás, beruházások felfüggesztése, illetve törlése - sikerrel igyekszik lefékezni túlpörgött gazdaságát, amely dacolva mindenféle válsággal, rendre két számjegyű éves növekedést produkál.

Alig két héttel az előző Facebook-vírus után most újabb magyar nyelvű kártevő program bukkant fel a közösségi szájton - olvasható az Index oldalán. A felhasználó találkozik egy üzenettel, mely azt állítja, hogy a Google el akart titkolni valamit, de az adott link alatt megnézhető a titok. A folyamat végén a vírus kártékony programot telepít a gépre vagy emelt díjas sms-szolgáltatásra íratja fel a gyanútlan felhasználót.

A Napi Gazdaság szerint szeptemberben újabb 4-6 százalékos áremeléssel próbálkozhatnak a tejtermelők, ugyanis a spotpiaci (exporttej)-drágulás befolyásolhatja a stabil beszállítói szerződéseket is. A termék ára már az elmúlt hónapokban lassú emelkedésnek indult. A júniusi, átlagosan kilogrammonként 67 forintos termelői árak augusztusra 70-76 forint körülre emelkedtek, azonban a hazai árakat leginkább befolyásoló azonnali piacon ennél magasabb, 30-32 eurócentes árak alakultak ki.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a takaréklángon üzemel a hazai nyaralóingatlanok piaca. Bár az illetékek év eleji jelentős csökkenése miatt nőtt némileg az érdeklődés, ez inkább csak egy-egy közkedvelt övezetre jellemző. Így a Római-partra, ahol a parti sávban épültek új üdülők, a Balatonra és környékére, illetve kisebb mértékben a Velencei-tó körzetére. Látványos felfutása az üdülők piacának utoljára az 1980-as évek végén, az 1990-es évek első felében volt; később, aki csak tehette, a nyaralóját átminősítette lakássá. Ennek ellenére 250-300 ezer üdülőingatlant tartanak számon az országban.

Csökkenő méretű bérleti tranzakciók és sok költözés dominálja a budapesti irodabérleti piacot, derül ki az elmúlt félév statisztikáiból. Kisebb kutatómunkával és a hazai irodapiac legnagyobb tanácsadóinak segítségével a portfolio.hu elkészítette a budapesti irodapiac első félévének publikus tranzakciós listáját. A válság okozta vállalati létszámcsökkenéseknek és racionalizálási folyamatoknak köszönhetően, az elmúlt másfél évben hatalmas mértékben csökkent az átlagos irodabérleti terület nagysága. Továbbá kiderült az is, hogy 2010. első félévében mintegy 138 ezer négyzetméternyi tranzakciót bonyolítottak le, melyből 67,500 nm volt új szerződéskötés vagy bővülés.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×