eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Vass László: Semmi köze a felsőoktatáshoz a jelenlegi felvételi rendszernek

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora szerint nem vált be a jelenlegi felvételi rendszer, mivel annak a felsőoktatáshoz semmi köze. Vass László az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: a felsőoktatás azért hígult fel, mert az intézmények főleg a hallgatók után kapják az állami támogatást, és sok állami egyetem és főiskola ezért nem nézi jó szemmel, hogy magánintézmények is felvesznek államilag finanszírozott hallgatókat.

Nem vált be a jelenlegi felvételi rendszer, mert semmi köze sincs a felsőoktatáshoz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora, aki hozzátetette: a felsőoktatásba a középfokú eredmények pontszáma alapján automatikusan kerülnek be az országos sorrend szerint a diákok. Ez nem arról szól, hogy egy szakra milyen készségeket és képességeket kell felmutatni.

A legtöbb szakon, így a BKF kommunikáció szakán is fontos lenne az intézményi felvételi, ahol a pályaalkalmasságot és a felkészültséget is lehetne mérni, úgy mint a művészeti szakokon - hangsúlyozta Vass László, aki elmondta: ezt a lehetőséget kérték is, de elutasították.

Miért hígult fel a felsőoktatás?

Az állami intézmények fenntartója az állam, ez azt jelenti, hogy működési költséget kapnak a hallgatók, illetve az oktatók után, és egyéb célzott támogatásban is részesülnek. A magánintézmények is kötöttek finanszírozási szerződést az állammal, de csak az államilag finanszírozott tanulók után kapnak pénzt - hangoztatta a rektor.

Vass László szerint a gond az, hogy az állami finanszírozás legfontosabb csatornája a hallgató, így az intézmények számára létkérdéssé vált, hogy minél több diák nyerjen felvételt, ezért főiskolák és egyetemek a kapacitásukon felül vettek fel tanulókat, amely a felsőoktatás felhígulásához vezetett.

Mivel a mesterszakos hallgatók után dupla finanszírozás jár, a rektor úgy véli, az lenne a jó stratégia, ha az intézmények magas színvonalú, egyedi képzést nyújtanának az alapképzés után.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×