eur:
391.24
usd:
366.45
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hamarosan vége a patikapiaci versenynek - hetilapszemle

A Figyelő azt valószínűsíti, hogy hamarosan vége lesz a patikapiaci versenynek, mert az új kormány közfeladatnak tekinti a gyógyszerek kiskereskedelmét. A Heti Válasz interjút közöl Fellegi Tamással, amelyben a nemzeti fejlesztési miniszter kifejti: tartható az idei hiánycél.

A Heti Válasznak adott interjújában a nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap és az unió szakembereit is meglepte a Gyurcsány-Bajnai-kormány által örökül hagyott Malév garanciavállalásos ügye. Hozzátette: a tárca folyamatosan versenyjogi és támogatáspolitikai egyeztetésben van az Európai Unió illetékeseivel a légitársaság jövőjéről és lehetséges átalakításáról. Fellegi Tamás a magyar gazdaságról is beszélt. Arra a kérdésre, hogy milyen mértékű megszorításokra kell felkészülni az idei és jövő évi költségvetési hiánycél tartása érdekében, azt válaszolta: az idei hiánycélt a 29 pontos gazdasági akciótervvel tartani lehet, a jövő évi költségvetés tervezése pedig még folyamatban van. Mint fogalmazott: lehetnek tartalékok a közösségi közlekedésben, ugyanakkor nem lehet negyvenmilliárd forintot kivonni az ágazatból úgy, ahogyan az a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a 2008-as hitelfelvételkor megkötött eredeti megállapodásban szerepel.

A Figyelő azt valószínűsíti, hogy hamarosan vége lesz a patikapiaci versenynek, mert az új kormány közfeladatnak tekinti a gyógyszerek kiskereskedelmét. Ha a patikusok jól lobbiznak, visszatérhet a területi és lakosságarányos monopolhelyzetük. A felek azonban egyelőre vitáznak, a kamara által pártolt megközelítés szerint a gyógyszer eladása a közegészségügy szerves része, hiszen ez a betegek gyógyszerhez való hozzájutásának a kulcsa. A Gazdasági Versenyhivatal megközelítése viszont homlokegyenest más. Az irodavezető úgy véli: a gyógyszer nem a patikus, hanem a gyógyszeripar terméke, amelynek biztonságát nem a patikus személye, hanem a törzskönyvezési eljárás garantálja. A támogatott készítmények ára az egészségbiztosítóval folytatott alkuk során dől el, a kiskereskedelmi árrés jogszabályban maximalizált, a gyógyszert pedig az orvos választja ki. A patikáknak ezek közül egyikre sincs befolyásuk, így a termékük nem más, mint egy a gyógyszertár által nyújtott szolgáltatáscsomag

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×