eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lehűlés: Pornóapáti hozta a szokásos formáját

Hétfő hajnalra alaposan lehűlt a levegő hőmérséklete, elsősorban Magyarország nyugati és középső területein. A legalacsonyabb értéket ismét a nyugati határszélen lévő Pornóapátiban mérték, Tiszafüreden volt a legmelegebb.

A Magyarországot vasárnap nyugat felől elérő hidegfront hatásai a hétfő hajnalban mért hőmérsékleteken is megmutatkozott. Az ország nyugati felében és a fővárosban 5 órakor 16-18 fokot mutattak a hőmérők, míg a Tiszától keletre fekvő területeken sok helyen 22, de Tiszafüreden 26,3 fok volt.

Az elmúlt fél évben több alkalommal is a Szombathely melletti Pornóapátiban mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, így volt ez július 19-én, hétfőn hajnali 5 órakor is: 14,2 fok. Magyarország leghűvösebb és legmelegebb pontja között így hajnalban mintegy 12 fokos hőmérsékleti különbség mutatkozott.

1996-ban ezen a napon a salgótarjániaknak többször is végig kellett gondolniuk, hogy milyen évszakban járnak, számukra a reggeli hőmérséklet ugyanis kereken 5 fok volt! Július 19. a már sokat emlegetett forró évben, 2007-ben hozta a csúcsot az Időkép szerint, a Kiskunhalason mért 41 fokos hőmérséklet jóvoltából.

Július 19. idén minden bizonnyal nem írja át az időjárási rekordokat, mára 26 fok körüli legmagasabb hőmérsékletet jelez az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapja, bár egyes helyeken esetleg lehet 31 fok.

Az OMSZ szerint a keddtől péntekig tartó időszakban az alábbiakra lehet számítani: a nappali gomolyfelhő-képződés mellett egyre több napsütés lesz, és egyre kevesebb helyen alakulnak ki záporok, zivatarok a délutáni órákban. Keleten nagyobb valószínűséggel várható csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán várható.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben 14, 19, később 17, 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 26 és 31, majd 30 és 35 fok között valószínű.

Hasonlókat jelez az Időkép is. Szerintük is a hét közepétől visszatér a kánikula, amelynek viszont előreláthatólag szombaton vethet majd véget egy újabb hidegfront.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×