eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hónapokig is elhúzódhat a Hunvald-ügy iratainak ismertetése

Befejeződött az érdemi nyomozás a Hunvald-ügyben, augusztustól ismertetik a nyomozati iratokat a gyanúsítottakkal. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint a 15 ezer oldalnyi irat ismertetése hetekig, sőt hónapokig is elhúzódhat.

A jövő hónapban kezdik ismertetni a 27 gyanúsítottal a Hunvald-ügy felderítése során keletkezett mintegy 15 ezer oldalnyi iratot. A nagy mennyiségű nyomozati anyagra hivatkozva a Központi Nyomozó Főügyészség várhatóan kéri az augusztus elején lejáró határidő hosszabbítását.

Hunvald Györgyöt, a VII. kerület szocialista polgármesterét tavaly februárban helyezte előzetes letartóztatásba az ügyészség. Kezdetben csak azzal gyanúsították: tudott arról, hogy több kerületi ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket az épületeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron akarják megvenni.

Később aztán kiderült: a polgármester önkormányzati bérlakásokat utalt ki kedvezményesen rokonoknak, ismerősöknek, akik azokat olcsón megvásárolhatták. A gyanúsítások szerint az elkövetők összesen mintegy 350 millió forint vesztegetési pénzt adtak át, és az önkormányzatnak milliárdos kárt okoztak. További több mint 1,5 milliárdos károkozás kísérleti szakaszban maradt.

A nyomozásnak van még egy szála: a gyanú szerint egyes önkormányzati vezetők barátait, barátnőit, volt feleségeit színlelt szerződésekkel foglalkoztatták, és bár tényleges teljesítés nem történt, azt mégis igazolták.

További bűncselekményt jelenthet az alapüggyel csak lazán összefüggő két eset. Az egyik Szabó Zoltán volt szocialista képviselőt érinti, aki tavaly júliusban a jegyző és a helyi közterület-felügyelet igazgatója segítségével jogtalanul eltávolíttatta a kerékbilincset a szabálytalan helyen parkoló autójáról.

Május végén pedig társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsították meg, amiért hatmillió forint értékben használta az önkormányzat kontójára a mobilját. A másik ügy Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnökhöz köthető, akinek az élettársa használta jogtalanul a hivatali mobiltelefont.

Gyanúsított a gazdasági bizottság egykori fideszes tagja, Czibula Csaba is. Õ jelenleg szökésben van, a főügyészség információi szerint Mexikóban bujkálhat, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a VII. kerületi Almássy téri szabadidőközpont, az Akácfa utcai idősek otthona, valamint a Kertész utca 23. szám alatti ingatlan értékesítése ügyében nyomoz. A gyanú itt is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint a 15 ezer oldalnyi irat ismertetése hetekig, sőt hónapokig is elhúzódhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×