eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Befejeződött a nyomozás a Hunvald-ügyben - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy befejeződött az érdemi nyomozás a Hunvald-ügyben; a mintegy 15 ezer oldalnyi nyomozati irat rendezése és ismertetése a 27 gyanúsítottal augusztusban kezdődhet meg.

A nyomozás határideje augusztus elején lejár, ám az iratrendezés miatt a Központi Nyomozó Főügyészség várhatóan további határidő-hosszabbítást kér. Hunvald György VII. kerületi polgármestert tavaly februárban vették őrizetbe, azóta előzetes letartóztatásban van csalás, magán- és közokirat-hamisítás és vesztegetés gyanújával.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy csaknem harmincezer névvel több szerepel a most lezárt kisebbségi választói jegyzéken a 2006-os listához képest. Van, ahol egy-egy nemzetiségi közösség erősödését jelzi a jegyzékbe feliratkozottak számának emelkedése, van, ahol okkal feltételezhető az álkisebbségiek aktivizálódása.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy rohamtempóban fejlődik a magyar bankkártyapiac: a második negyedévben 109 ezer korszerű, chipes bankkártyát bocsátottak ki a bankok, a forgalomban lévő ilyen kártyák aránya 2009. szeptembere óta másfél százalékkal nőtt. A chipes kártyákat elfogadó készülékek száma is nőtt, 12 százalékkal. Az egyetlen problémás pont a lap szerint, hogy bár lassult, de nem állt meg a hitelkártyák számának csökkenése.

A Világgazdaságból kiderül, visszájára fordult a létszámcsökkenés a magyar gazdaságban. A KSH pénteki jelentése szerint a magán- és közszféra teljes létszáma a május végi adatok alapján éves szinten 2 százalék feletti emelkedést mutat. A válság kitörése óta most először a magánszektor is több állást biztosított, mint egy évvel korábban. Bár a bruttó bérek éves alapon majdnem 1 százalékkal csökkentek, a nettó bérek az szja csökkentés miatt öt havi átlagban 10 százalékot nőttek.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, idei második negyedéves jelentése szerint a bankjegyhamisítók leginkább a magas címletű forintokat kedvelik, legalábbis az öt-, tíz- és húszezer forintos címletek akadtak horogra leggyakrabban 2010 első felében - olvasható a Pénzcentrum.hu-n. A jegybank tájékoztatójából továbbá az is kiderül, hogy a hamisítványok legnagyobb része fénymásolóval vagy nyomtatóval készül, és csak kis számban fordul elő nyomdai úton előállított álbankjegy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×