eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A törvényhozási munka lassítását ígérte ősztől a miniszterelnök - a nap legfontosabb hírei

A törvényhozási munka lassítását ígérte ősztől Orbán Viktor miniszterelnök a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának ülésén.

Jávor Benedek, az ellenzéki képviselőcsoport tagja azt mondta: a kormányfő részvételével tartott ülésen szóba került a jövő évi magyar uniós elnökség és a nők közéleti szerepvállalását segítő intézkedések rendszere.

Nem kötik kórházhoz a rezidenseket

Módosítják a tavaly elfogadott rezidensrendeletet, amely a fiatal orvosokat kilenc évig egy kórházhoz kötötte volna - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a változtatás után lehetőség lesz arra, hogy gyermekvállalás esetén megszakítsák a képzést, azok pedig, akik hiányszakmákban - például sugárterápiás szakember, traumatológus, neurológus, pszichológus - jelentkeznek rezidensnek, 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak. Erre - mint mondta - belső átcsoportosításokkal lesz lehetőség.

Az Ab-hoz fordul a Jobbik

Beadvánnyal fordult a Jobbik az Alkotmánybírósághoz a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvénnyel összefüggésben. Az ellenzéki párt szerint a jogszabály alkotmányellenes, sérti az arányosság, a népképviselet és a választójog egyenlőségének elvét, ezért annak megsemmisítését kérik. A jobbikos Apáti István azt mondta: súlyos aránytalanságokat tartalmaz a törvény, mert például egy Tököl nagyságú település esetében ugyanannyi egyéni képviselőnek 10 ezer, míg egy Dombóvár nagyságú város esetében 20 ezer ember képviseletét kell ellátnia.

Paller az ellátás javítását ígéri

Az ellátás színvonalának javítása mellett szerkezeti átalakításokat is szükségesnek tart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat új vezetője. Paller Judit bemutatkozó tájékoztatóján úgy fogalmazott: működőképes szolgálatot vesz át, de a jövőben szét kellene választani az operatív munkát és az irányítást. Falus Ferenc leköszönő tiszti főorvos azt mondta: a szervezet munkatársai a legkritikusabb időkben is helytálltak.

Demszky már nem tagja az SZDSZ-nek

Már nem tagja az SZDSZ-nek a főpolgármester; ezt maga Demszky Gábor mondta egy más témában tartott budapesti tájékoztatón. A politikus közölte: a legutóbbi tagrevíziónál nem erősítette meg a párttagságát, mert - ahogyan fogalmazott - a párt önfelszámolási folyamatában nem kíván részt venni. Demszky Gábor - saját honlapján olvasható önéletrajza szerint - 1988-ban alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd a Szabad Demokraták Szövetségének, az SZDSZ-nek. 1990. október 31-én a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén Budapest főpolgármesterévé választották, azóta vezeti a fővárost.

Gyengébb lesz a gabonatermés

A vártnál gyengébb lesz Magyarországon az idei gabonatermés - közölte a betakarítás jelenlegi állása alapján a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. A szervezet alelnöke elmondta: Magyarországon több mint egymillió hektáron termelnek búzát, egy átlagos évben 5 tonna a hektáronkénti termésátlag. Domján Gergely úgy vélte: az idén ennél körülbelül 40 százalékkal teremhet kevesebb hektáronként. A szakember hangsúlyozta: az alacsonyabb termés nem veszélyezteti a belső ellátást.

Hitelprogramot indít az Erste

10 millió eurós hitelprogramot indít közép-kelet-európai piacain a társadalmi célú vállalkozások finanszírozására az osztrák Erste Bank Csoport. A társaság a Nobel-békedíjas Muhammad Yunus szegények bankja néven ismert modellje alapján indítja be a hitelezést. A program budapesti bemutatóján Muhammad Yunus azt mondta: a kezdeményezés egy nagyobb mozgalom kezdete, amelynek célja, hogy felszámolja a szegénységet Közép-Kelet-Európában.

UD Zrt.: már négy gyanúsított

Már négy gyanúsítottja van az UD Zrt. ügynek, miután Dávid Ibolyát, a Magyar Demokrata Fórum volt elnökét, valamint Herényi Károly MDF-es politikust is kihallgatták a Központi Nyomozó Főügyészségen. A vádhatóság szóvivője az InfoRádióban közölte: Dávid Ibolyát kétrendbeli személyes adattal visszaéléssel és egyrendbeli kényszerítéssel, míg Herényi Károlyt egyrendbeli személyes adattal visszaéléssel gyanúsítják de egyikük sem tett vallomást. Fazekas Géza közölte: sem Dávid Ibolya, sem Herényi Károly nem élt panasszal a gyanúsítás ellen, de azt hangsúlyozták, hogy álláspontjuk szerint nem követtek el bűncselekményt. Az UD Zrt. ügyben Herényi Károly és Dávid Ibolya mellett Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori MSZP-s alelnöke és Szilvásy György a polgári titkosszolgálatokat az eset idején felügyelő tárca nélküli miniszter is gyanúsított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×