eur:
397.91
usd:
359.43
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Méregdrága gyalogátkelők: tízmillió forintba is kerülhet egy zebra

Akár tízmillió forintba is kerülhet egy gyalogátkelőhely kialakítása a fővárosban. Bár zebra felfestését bárki kérheti, erre engedélyt csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság adhat - mondta az InfoRádiónak Bartkó György, a Főpolgármesteri Hivatal forgalomtechnikai alosztályának csoportvezetője.

Nemcsak önkormányzatok, hanem magánszemélyek is kérhetik gyalogátkelő létrehozását, de a költségeket minden esetben a kérelmezőnek kell állnia. A lakosoknak ezért érdemes a kerületi önkormányzat támogatását kérni, egy zebra felfestése ugyanis akár többmillió forintba is kerülhet - emelte ki Bartkó György.

A Főpolgármesteri Hivatal forgalomtechnikai alosztályának csoportvezetője elmondta, egy gyalogátkelő kialakításának költsége általában 2-10 millió forint között mozog, az ár ráadásul nemcsak az út szélességétől függ, hanem attól is, szükséges-e középszigetet kiépíteni.

A szakember az InfoRádiónak azt is elmondta, nem mindenhol lehet gyalogátkelőt létrehozni. "Mindkét oldalon kell lennie például szilárd burkolatú járdának, valamint megfelelő közvilágításnak. Zebra felfestésére ráadásul csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság adhat engedélyt" - magyarázta az osztályvezető.

Hanganyag: Kálló izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program felszabadításához

Parlamenti kedd
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×