eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Húszmilliós bírság sújthatja a diákmunka szabályainak megsértőit

A legtöbb fiatal munkával igyekszik hasznosan eltölteni a nyarat, érdemes tehát tudni, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a diákmunkára. A szabályok ismerete nemcsak a munkavállaló, de a munkaadó számára is fontos. A munkaügyi ellenőrzéseknél feltárt ilyen jellegű jogsértéseket ugyanis akár húszmillió forintos összeggel szankcionálhatja az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség.

Olyan munkákat kínálunk a diákoknak, amelyek kellően ellenőrzöttek, és valóban normális munkakörülményeket biztosítanak. Ugyanannyi például a diákok pihenő és étkezési ideje, mint az ott dolgozóké - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Mind-diák Szövetkezet projektvezetője.

Göbl Róbert kiemelte: egyes munkához csak bizonyos feltételek mellett jelentkezhetnek a diákok. Éjszakai munkát például csak 18. életévét betöltött fiatal végezhet.

A projektvezető hangsúlyozta: ők csak olyan munkákat kínálnak, amelyek a diákok számára biztonsággal végezhetőek. Kiemelte, hogy a munkára jelentkező 16. életévüket betöltött diákok kérjenek hallgatói igazolást iskolájuktól, és elengedhetetlen az adószám megléte is, valamint érdemes bankszámlát is nyitni.

Göbl Róbert azt javasolja a fiataloknak, hogy mindenképpen szövetkezeti keretek között próbáljanak meg munkát keresni, mert az nemcsak több lehetőséget biztosít, de a diákok jogainak betartása kapcsán is felelősséget vállal.

Hanganyag: Tóth Krisztina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×