eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Négyezernél több épületben keletkeztek károk a keddi vihar miatt - a nap legfontosabb hírei

Több mint 1600 kárbejelentés érkezett a tűzoltóságokhoz a tegnapi viharok miatt, 315 hektár erdő teljesen tönkrement, 320 hektár pedig jelentősen károsodott.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Inforádióban elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében főleg az orkánerejű szél, míg Pest megyében és Budapesten a nagy mennyiségű csapadék okozott gondot. A vihar miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében csaknem 4200 épületben keletkeztek károk, és az összesítés még nem végleges. A térség állami erdeit kezelő társaság tájékoztatása szerint 315 hektár erdő teljesen tönkrement, 320 hektár pedig jelentősen károsodott.

Tetőzik a Tisza

Tetőzik a Tisza Szolnoknál, a folyó középső szakaszán minden idők második legnagyobb árhulláma vonul le. A mostani vízszint a beavatkozásoknak és a tározók megnyitásának köszönhetően a vártnál 10-15 centiméterrel alacsonyabb. Az Országos Műszaki Irányító Törzs közölte: az árvíz miatt még mindig rendkívüli készültség van érvényben 382 kilométer hosszú védvonalon, és összesen 2.064 kilométeren fokozott a védekezés. A tájékoztatás szerint a Tisza mentén Tiszasüly térségében - a sajfoki szivattyútelep közelében - hosszanti irányban megrepedt a töltés, ott intenzíven dolgoznak a gát megerősítésén. Az Országos Műszaki Irányító Törzs arra is figyelmeztet, hogy a vízgyűjtőn hullott csapadék újabb árhullámot indíthat el a Felső-Tiszán.

Bihari Mihályt jelöli alkotmánybírónak a Fidesz

Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság volt elnökét jelöli a testület egyik tagjának a Fidesz elnöksége. Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke közölte: a másik alkotmánybírósági tagra akkor tesznek javaslatot, ha az Országgyűlés elfogadja a jelölés új szabályait. A politikus a Fidesz elnökségi ülésén hozott döntéseket ismertetve arról is beszámolt, hogy a vezetés június 25-én teszi meg javaslatát a frakciónak a köztársaságielnök-jelölt személyére. Kósa Lajos azt mondta: egyelőre hatnál is több személy jöhet szóba jelöltként. Az ügyvezető alelnök azt is közölte: Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-frakció találkozót kezdeményez Balogh Andrással, az MSZP államfőjelöltjével. Mint mondta: szeretnének a döntés előtt tájékozódni.

MLSZ: nemzetközi szaktekintélyek Csányi csapatában

Nemzetközi szaktekintélyeket vonna be a Magyar Labdarúgó Szövetség új elnökségébe a szervezet leendő vezetője. Csányi Sándor, aki egyben az OTP elnök-vezérigazgatója, az inforadio.hu-nak elmondta: a más területeken szerzett szaktudás a hazai foci megújulását is segítheti majd. Közölte: az elnökségbe bevonná Vizi. E. Szilveszter akadémikust, az MTA korábbi elnökét, Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék volt vezetőjét és Bánki Eriket, a parlament sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnökét. Hozzátette: a testület tagja lenne még Berzi Sándor, a Videoton FC ügyvezetője, az MLSZ korábbi főtitkára, Anthony Radev, a McKinsey Company partnere, és Borbély Zoltán, a legfőbb ügyészség szóvivője.

Lemondott az NHH elnöke

Lemondott Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke; döntését a kormányfő elfogadta. A távozó elnök az idén február 1-jétől töltötte be a pozíciót, megbízatása 2013. december 31-ig tartott volna. Rozgonyi Krisztina elmondta: csak addig kívánta betölteni posztját, amíg a kinevezésekor érvényes szabályozási környezet, a független, önálló hatósági munka lehetősége fennállt. Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által benyújtott média törvénycsomagot, amely szerint összevonják az Országos Rádió és Televízió Testületet, valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, és helyettük létrejönne a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Csökken a lakossági áramár

Július elsején szolgáltatónként eltérő - 1,5 és 5,8 százalék közötti - mértékben csökken az átlagos háztartásokban az áram végfelhasználói ára - közölte a Magyar Energia Hivatal. A tájékoztatás szerint az átlagos lakossági fogyasztó éves áramfelhasználása 2.400 kilowattóra.

Meggyanúsították Wieszt Jánost

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg Wieszt János volt újbudai MSZP-s politikust a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A vádhatóság kezdeményezi a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését. A Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a férfit reggel őrizetbe vették, majd a lakásán és egy másik ingatlanban is házkutatást tartottak, de ennek eredményéről a nyomozás érdekeire hivatkozva nem beszélt Skoda Gabriella. A volt szocialista politikust gyanúsítottként hallgatták ki; a férfi panaszt jelentett be az őrizetbe vétel, a gyanúsítás és a házkutatás ellen is, és tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Az Európai Parlament alelnöke Tőkés László


Strasbourgban az Európai Parlament egyik alelnökévé választották Tőkés László volt királyhágómelléki református püspököt, a néppárti frakció jelöltjét. Az erdélyi magyar képviselőt 334 szavazattal választották meg.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×