eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bihari Mihályt jelöli alkotmánybírónak a Fidesz

A Fidesz elnöksége június 25-én jelöl köztársasági elnököt a frakció számára - mondta Kósa Lajos, a párt alelnöke. A politikus elmondta azt is, hogy a párt alkotmánybírának jelöli Bihari Mihályt, az alkotmánybíróság volt elnökét, volt szocialista képviselőt.

Június 25-én nevezi meg a Fidesz elnöksége a frakció számára a párt köztársasági elnök jelöltjét - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a párt elnökségi ülése után. Hozzátette: jelenleg több mint hat jelöltről tárgyalt a párt vezetése, ám a személyekről a bejelentésig nem nyilatkoznak.

Mivel az MSZP már bejelentette, hogy Balogh András thaiföldi nagykövetet jelöli az államfői posztra, és - ahogy Kósa Lajos mondta - feltételezik, hogy az szocialista frakció is támogatja a jelöltet, meghívják a jelöltet a Fidesz egyik frakcióülésére, hogy meghallgassák az álláspontját, és a miniszterelnök is kezdeményezi a vele való találkozót.

A Fidesz elnöksége tárgyalt az alkotmánybírósági tagok jelölésének rendjéről is, sőt egy jelölt személyéről döntöttek is: a párt Bihari Mihályt, korábbi alkotmánybírósági elnököt jelöli a taláros testület egyik tagjának. Egyéb jelölt személyéről nem döntött az elnökség.

A Fidesz vezetése értékelte a miniszterelnök által ismertetett 29 pontból álló gazdasági akcióterv fogadtatását. Kósa Lajos elmondta: a magyar választók többsége pozitívan értékelte a javaslatokat, legkevésbé az egykulcsos 16 százalékos szja-rendszer bevezetését fogadták örömmel, holott a várható családi adókedvezményt a minimálbéresek is igénybe tudják majd venni, másrészről ennek a csoportnak a változtatások miatt előálló veszteségét a minimálbér emelésével próbálják ellensúlyozni.

Kósa Lajos kitért arra is, hogy a szocialisták belső vitái és a parlamenti reakciók is azt mutatják, hogy az MSZP nem tette túl magát a Gyurcsány-korszakon, sőt a parlamenti vitákban inkább a Gyurcsány-korszak érvényesül, amelyben, ahogy a volt kormányfő korábban mondta, szó sincs a konstruktivitásról, brutális ellenzéknek kell lenni.

A politikus kitért arra is, hogy a Fidesz és szövetségesei július közepéig mindenütt megnevezik a polgármester-jelölteket. Kósa Lajos hangsúlyozta a legfontosabb helyszín a főváros, itt a Fidesz július 10-e körül nevezi meg főpolgármesterét. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor már többször nyilatkozta, hogy Tarlós István jelölését támogatja, Kósa Lajos elmondta: tudomása szerint nincs is más jelölt a Fideszen belül a posztra, ám a választmány döntése előtt ez nem válhat hivatalossá a párt ügyrendje szerint.

A Fidesz alelnöke újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy a banki különadót várhatóan még a nyári ülésszakban el fogják fogadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×