eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Tízenkét millióba került minden MSZP-s mandátum - lapszemle

A pártok 1,6 milliárd forintot költöttek a választási marketingre a kepmutatas.hu legutóbbi adatai szerint. Az Eötvös Károly Intézet, a Freedom House és a Transparency International által közösen működtetett kampánymonitor azonban korántsem a végleges számokat tartalmazza, hiszen a választás még nem zárult le - írja a Népszabadság.

A Népszabadság írása szerint az eddigi adatok alapján az MSZP 652 milliót, a Fidesz 485 milliót vert el. Érdekes az is, hogy a kiadások miként hasznosultak.

A leghatékonyabban kétségkívül a Fidesz használta fel a kampányra szánt pénzt, mert 485 millióból várhatóan 260-nál több mandátumot szerez. Egy képviselői helyet tehát alig több mint 1,8 millióból hoztak ki. Az MSZP a másik véglet, hiszen a szocialistáknak egyetlen mandátum csaknem 12 millióba került.

A Magyar Nemzetben olvasható, hogy újabb kilakoltatási hullám kezdődik a lakásárverezési moratórium április 15-i lejártával. Ma Veszprémben tesznek utcára egy családot a házából.

Mivel az önkormányzatokra március elsejéig vonatkozott a tiltás, az adósoknak már nincs menekvés. A díjhátralékosokat támogató Hálózat Alapítványhoz, valamint a Magyar Szociális Fórumhoz minden eddiginél több vészkiáltás érkezik.

Szakértők szerint anyagi áldozatokat is felvállaló állami program híján nem akadályozható meg a tömeges otthonvesztés.

Az Index a CNN-re hivatkozva közli, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt lezárt légtér nagy károkat okoz az európai üzleteknek, hirtelen gazdasági robbanást eredményez viszont más országokban.

Sem a holland orchideafarmok, sem a norvég halkereskedők nem tudnak ugyanis árut szállítani, az új-zélandiak viszont igen. Grant Rosewarne, egy új-zélandi lazacfarm vezérigazgatója például hétfő reggel, mikor meglátta aznapi megrendeléseit, azt hitte, valami hiba történt. Egyik dubaji megrendelője ugyanis a szokásos mennyiség százszorosát kérte tőlük.

Átlagosan majdnem ötödével mérsékelték a vállalkozások hulladékkibocsátásukat a gazdasági válság nyomán - állapítja meg a Napi Gazdaság.

Miután az emelkedő szemétszállítási díjak miatt a lakosság is alaposan visszafogta igényeit (és persze nőtt az illegális szemételhelyezés), a kisebb kommunális szolgáltatók jó része rendkívüli veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni.

Öröm az ürömben, hogy a vállalkozások a gazdasági nehézségek nyomán felismerték, a hulladékgazdálkodás racionalizálásával akár harmadával is képesek csökkenteni az ilyen célú kiadásokat.

Magyarországon is lehetne szerepe a korrupcióellenes fellépésben az olyan céges kezdeményezéseknek, mint amilyet ma indítanak útjára Oroszországban - mondták a Világgazdaságnak a cégeket képviselő szervezetek és kamarák képviselői.

Oroszországban ugyanis a német vegyes kamara kezdeményezésére több mint ötven nemzetközi cég nyilatkozatban vállalja: nem veszteget meg, nem korrumpál állami alkalmazottakat. Nálunk azonban a nyilatkozatok szerint egyhamar ilyen akcióra nem lehet számítani.

Parragh László, a Magyar kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint érdemes megvárni, hogy kiderüljön a politika szerepe a jobbára nyomozati szakaszban lévő korrupciós ügyekben. A magyar ok 90 százaléka úgy véli: hogy nem lehet sikeres egy vállalkozás korrupció nélkül.

A penzcentrum.hu szerint 2010 februárjában a három magyarországi szolgáltató mobilinternet-előfizetéseinek száma 959 ezerre növekedett, akik közül mintegy 738 ezren használták aktívan - utolsó három hónap alapján- előfizetésüket.

Az internetpiac fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek, és ezáltal az egyre inkább megfizethető mobilinternetnek köszönhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×