INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Tízenkét millióba került minden MSZP-s mandátum - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A pártok 1,6 milliárd forintot költöttek a választási marketingre a kepmutatas.hu legutóbbi adatai szerint. Az Eötvös Károly Intézet, a Freedom House és a Transparency International által közösen működtetett kampánymonitor azonban korántsem a végleges számokat tartalmazza, hiszen a választás még nem zárult le - írja a Népszabadság.

A Népszabadság írása szerint az eddigi adatok alapján az MSZP 652 milliót, a Fidesz 485 milliót vert el. Érdekes az is, hogy a kiadások miként hasznosultak.

A leghatékonyabban kétségkívül a Fidesz használta fel a kampányra szánt pénzt, mert 485 millióból várhatóan 260-nál több mandátumot szerez. Egy képviselői helyet tehát alig több mint 1,8 millióból hoztak ki. Az MSZP a másik véglet, hiszen a szocialistáknak egyetlen mandátum csaknem 12 millióba került.

A Magyar Nemzetben olvasható, hogy újabb kilakoltatási hullám kezdődik a lakásárverezési moratórium április 15-i lejártával. Ma Veszprémben tesznek utcára egy családot a házából.

Mivel az önkormányzatokra március elsejéig vonatkozott a tiltás, az adósoknak már nincs menekvés. A díjhátralékosokat támogató Hálózat Alapítványhoz, valamint a Magyar Szociális Fórumhoz minden eddiginél több vészkiáltás érkezik.

Szakértők szerint anyagi áldozatokat is felvállaló állami program híján nem akadályozható meg a tömeges otthonvesztés.

Az Index a CNN-re hivatkozva közli, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt lezárt légtér nagy károkat okoz az európai üzleteknek, hirtelen gazdasági robbanást eredményez viszont más országokban.

Sem a holland orchideafarmok, sem a norvég halkereskedők nem tudnak ugyanis árut szállítani, az új-zélandiak viszont igen. Grant Rosewarne, egy új-zélandi lazacfarm vezérigazgatója például hétfő reggel, mikor meglátta aznapi megrendeléseit, azt hitte, valami hiba történt. Egyik dubaji megrendelője ugyanis a szokásos mennyiség százszorosát kérte tőlük.

Átlagosan majdnem ötödével mérsékelték a vállalkozások hulladékkibocsátásukat a gazdasági válság nyomán - állapítja meg a Napi Gazdaság.

Miután az emelkedő szemétszállítási díjak miatt a lakosság is alaposan visszafogta igényeit (és persze nőtt az illegális szemételhelyezés), a kisebb kommunális szolgáltatók jó része rendkívüli veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni.

Öröm az ürömben, hogy a vállalkozások a gazdasági nehézségek nyomán felismerték, a hulladékgazdálkodás racionalizálásával akár harmadával is képesek csökkenteni az ilyen célú kiadásokat.

Magyarországon is lehetne szerepe a korrupcióellenes fellépésben az olyan céges kezdeményezéseknek, mint amilyet ma indítanak útjára Oroszországban - mondták a Világgazdaságnak a cégeket képviselő szervezetek és kamarák képviselői.

Oroszországban ugyanis a német vegyes kamara kezdeményezésére több mint ötven nemzetközi cég nyilatkozatban vállalja: nem veszteget meg, nem korrumpál állami alkalmazottakat. Nálunk azonban a nyilatkozatok szerint egyhamar ilyen akcióra nem lehet számítani.

Parragh László, a Magyar kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint érdemes megvárni, hogy kiderüljön a politika szerepe a jobbára nyomozati szakaszban lévő korrupciós ügyekben. A magyar ok 90 százaléka úgy véli: hogy nem lehet sikeres egy vállalkozás korrupció nélkül.

A penzcentrum.hu szerint 2010 februárjában a három magyarországi szolgáltató mobilinternet-előfizetéseinek száma 959 ezerre növekedett, akik közül mintegy 738 ezren használták aktívan - utolsó három hónap alapján- előfizetésüket.

Az internetpiac fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek, és ezáltal az egyre inkább megfizethető mobilinternetnek köszönhető.

Kapcsolódó hang

Lapszemle
 


Lapszemle
 


Gazdasági Lapszemle
 


A címlapról ajánljuk