eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Eltűnhet hétvégére az izlandi vulkáni hamufelhő

Eltűnhet hétvégére az izlandi vulkáni hamufelhő Európa nagy részén. Még mindig kevés igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe ott, ahol voksolni szeretne. Újabb feljelentést tett a BKV a társaság egyik szerződésével összefüggésben.

Eltűnhet hétvégére az Izland felé tartó alacsony légnyomású légtömegek hatására az a vulkáni hamufelhő, amely napok óta akadályozza a légi közlekedést Európa nagy részén - közölte a Meteorológiai Világszervezet. Az előrejelzések szerint az eső elmossa a levegőben lévő hamuszemcséket, és a megmaradó felhők az Északi-sark felé haladva feloszlanak. Európában már javult a légiközlekedés; a kontinens repülőtereinek 75 százaléka indított és fogadott gépeket, de a földrész légterének 40 százalékát továbbra sem használhatták az utasszállítók az izlandi vulkán hamufelhője miatt. Idehaza a teljes magyar légtérben engedélyezték a repülést; a Malév már járatainak 60-70 százalékát tudta menetrend szerint közlekedtetni. A légitársaság főként Délkelet-Európába és a Közel-Keletre indította el gépeit, az észak-európai, illetve a brit térségben viszont továbbra sem közlekedtek a repülők.

Még mindig kevés igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe azon a településen, ahol az igazolásával szavazni kíván - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Virág Rudolf elmondta: a második fordulóban a kiadott igazolások száma 18 ezer, ebből 15 ezer választó még nem vetette fel magát az igazolás helye szerinti település névjegyzékébe, vagyis nekik a szavazatszámláló bizottságok előtt kell hosszabb - de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb - adminisztrációra számítaniuk. Az irodavezető szólt arról is: kétséges, hogy csaknem 900 - Amerikából, illetve a Távol-Keletről érkező szavazat határidőre Magyarországra ér-e, ha akkor is érvényben lesz Európa felett az izlandi vulkán kitörése miatti légtérzár. Hozzátette: az európai kontinensről gépkocsival fogják Magyarországra hozni a külképviseleti voksokat tartalmazó urnákat.

Nem támogatja az MSZP a Fidesznek a tradicionális budapesti kerületek megszüntetésére irányuló terveit. Ezt a szocialista párt elnöke mondta a X. és a XIX. kerület határán tartott tájékoztatóján. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: szükséges a közigazgatás hatékonyabbá és rugalmasabbá tétele, a kerületek közötti együttműködés szorosabbá fűzése a fővárosban, de a kerületi jogosítványok és önkormányzatok megszüntetése nem a megfelelő út ehhez. Korábban a Fidesz jelezte: önkormányzati reformra készül, amelynek keretében a helyhatóságok képviselőinek létszámát csökkentenék, de a főváros kerületeinek összevonásáról nincs megállapodás.

Nem tartja egyedi esetnek a BKV-nál történt visszaéléseket a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. Tarlós István az InfoRádióban azt mondta: a Fővárosi Közterület-fenntartóról közölt hírek alapján egyre biztosabb, hogy kifizetőhelyként működtek bizonyos budapesti cégek. A Magyar Nemzet a Hír Televízióra hivatkozva azt írta, hogy a BKV-hoz hasonlóan a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és a főpolgármester korábbi tanácsadója, Mesterházy Ernő szabta meg, kikkel kössenek szerződést és milyen közbeszerzési eljárásokat írjanak ki.

Bűncselekmény gyanúja miatt újabb feljelentést tett a BKV a társaság egyik szerződésével összefüggésben. A vállalat közlése szerint a belső vizsgálat megállapította, hogy a Fehér úti BKV-ingatlan egy részének eladásával kapcsolatban 100 millió forintos kár érhette a céget.

Tavaly összesen 5 milliárd forint bírságot szabott ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség. A hatóság közölte: egy év alatt összesen 22.304 jogsértés esetében született elmarasztaló döntés, a legtöbbször - 13.076 alkalommal - feketefoglalkoztatás miatt. Az érintett társaságok mintegy 40 százaléka az építőipari, 30 százaléka a vagyonvédelmi és 20 százaléka a kereskedelmi-szolgáltatási szektorhoz tartozik.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forintra bírságolta a Gastroyal Food Vendéglátóipari Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság indoklása szerint a cég tavaly március és június között olyan állításokat tett fogyókúrás ételeiről, amelyeket nem tudott hitelt érdemlően igazolni.

Vádemelési javaslattal küldte tovább a rendőrség a Magyar Gárda elleni nyomozás anyagait az ügyészségnek. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a gárda vezetőjét és két társát egyesülési joggal való visszaéléssel és törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással gyanúsítják.

Továbbra is lassan apadnak a folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a szakemberek szerint a folyók külföldi vízgyűjtőjén hullott csapadék nem befolyásolja az árhullámot. A Sajó, a Bódva és a Hernád együttes árvízi hatása miatt tartósabban magas vízállások maradhatnak, de ez belterületet nem veszélyeztet majd.

Többszöri halasztás után rendben leszállt a floridai Kennedy Űrközpontban a Discovery. Az amerikai űrsiklónak az eredeti tervek szerint hétfőn kellett volna megérkeznie, de a rossz időjárás miatt háromszor is elhalasztották a leszállási kísérletet. A Discovery 14 nap után tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×