eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A pilóta szerint ki lehetne kerülni a hamufelhőt - ha tudnánk, hogy pontosan hol van

Pető György pilóta szerint nem lehet tudni pontosan, hogy milyen következménye lenne annak, ha egy repülőgép belerepülne abba a vulkáni hamufelhőbe, amely az izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett, éppen ezért nem szabad felszállni az utasszállító gépekkel. A felhőt a repülőgépekkel ki is lehetne kerülni, de ehhez nagyon pontos előrejelzések kellenének - tette hozzá.

A jobb félni, mint megijedni tipikus esetével állunk szemben, mindenki inkább túlreagálja az eseményeket, nehogy tragédia fordulhasson elő - mondta Pető György pilóta annak kapcsán, hogy az egyik izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett vulkáni hamufelhő Európa nagy részén megbénította a légiközlekedést. Hozzátette: ő maga Kazahsztánból utazott volna Moszkvába, de a térképek szerint az Urál-hegység fölé is behúzódott a hamufelhő.

A pilóta közölte: kikerülni csak úgy lehet a felhőt, ha pontosnak hiszik a térképeket, amik a felhő terjedését ábrázolják. Ezek a térképek azonban szimulációk és modellezések alapján készülnek, a mért szélerősségi adatokkal próbálják bebizonyítani, merre jár a felhő, de ezt pontosan senki sem tudja, mindez csak feltételezés - emelte ki.

Pető György hangsúlyozta: jelentősen megnő az üzemanyag-fogyasztás attól, hogy a szokásosnál alacsonyabban repülnek a gépek.

Jelenleg mindenki arra vár, hogy mi történik. Ha hetekig aktív lesz a vulkán, akkor valamit tenni kell, mert sok függ a repüléstől, nem állhatnak hetekig a repülők egész Európában. De jósnak kell lenni annak megmondásához, mi fog történni - mondta a pilóta.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×