INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ügyvédje szerint nem vehetik újra őrizetbe Leinemann Zsoltot

InfoRádió / MTI
Ügyvédje szerint nem vehetik újra őrizetbe a ScienNet-ügy gyanúsítottját, Leinemann Zsoltot, akinek mentelmi joga megszűnt, mivel nem ő szerzett mandátumot az országgyűlési választások első fordulójában - mondta Futó Barnabás.

Az ügyvéd ezt azzal indokolta, hogy a büntetőeljárási törvény kimondja: "ugyanazon bűncselekmény miatt - ha a körülmények nem változtak - az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el". Hozzátette: a körülmények nem változtak, mivel ez idő alatt - épp a mentelmi jogra tekintettel - védencével szemben nem folytathatták az eljárást.

Futó Barnabás szerint az előzetes letartóztatásból a képviselőjelöltsége miatt kiengedett Leinemann Zsolt bizonyította: a szökés és elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye - amelyekre a bíróság hivatkozott a kényszerintézkedés meghosszabbításakor - nem áll fenn.

Leinemann Zsolt függetlenként a Hajdú-Bihar megyei 2. számú egyéni választókerületében indult. A választókerületben már az első fordulóban érvényes és eredményes volt a választás, Halász János, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 60 százalékát megszerezve jutott mandátumhoz. Leinemann Zsolt az érvényes szavazatok 2,21 százalékát szerezte meg.

A helyi választási bizottság hétfői, a választás eredményét megállapító határozata alapján második fordulót nem kell tartani. A határozatot ugyan több beadványban megtámadták, de a területi választási iroda elutasította azokat. A területi választási bizottság döntései ellen csak egyetlen esetben kértek bírósági felülvizsgálatot, de csütörtökön ezt is elutasították. Így az egyéni választókerületi eredmény jogerőssé vált. Ezzel Leinemann Zsolt mentelmi joga megszűnt, ezért az eljárás vele szemben folytatható.

A vám- és pénzügyőrség az MTI megkeresésére - utalva arra, hogy a szóban forgó határozatról hivatalosan értesítést nem kapott - azt közölte: az eljárás továbbra is felfüggesztés alatt áll.

Leinemann Zsoltot március 30-án helyezték szabadlábra, miután a Fővárosi Főügyészség aznap ezt kezdeményezte. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyanezen a napon döntött arról, hogy - megváltoztatva a területi választási bizottság határozatát - Leinemann Zsolt indulhat Debrecen 2. számú választókörzetében.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg. A legfőbb ügyész kezdeményezte Leinemann mentelmi jogának felfüggesztését, de az Országos Választási Bizottság azt fenntartotta.

A ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba.

A címlapról ajánljuk