eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Botrányos első forduló - a választási szakértő szerint az OVI hibázott

Az Országos Választási Iroda felelőssége lett volna, hogy kezelje a szavazáskor kialakult hosszú sorok miatti káoszt - mondta Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy több helyen a jegyzők próbáltak megoldást találni, az OVI viszont nem értékelte megfelelően a jelzéseket. Tóht Zoltán egyébként elhibázottnak tartja a választásról szóló törvény 2007-es módosítását az igazolással szavazókról, hiszen korábban is csak mindössze száz ember szavazott többször a négy-hat millióból, és ezek az esetek mindig kiderültek.

Vasárnap este az Országos Választási Iroda vezetője és az Országos Választási Bizottság szakértői órákig azon vitatkoztak, kinek a hatásköre döntést hozni. Ezt Tóth Zoltán a felelősség egymásra hárításának tartja. A szakértő az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a testületek tagjai nem fogták fel azoknak a jelzéseknek a súlyát, amelyeket már vasárnap délben kaptak a választókörök előtt kígyózó sorokról.

Néhány helyen a jegyzők igyekeztek orvosolni a gondokat. A központi szervek eközben azt keresték, hogy a másiknak mit kellene tenni - emlékeztetett Tóth Zoltán. Hozzátette: ilyen tumultus az elmúlt húsz év egyetlen választásakor sem fordult elő.

Az ilyen helyzetek kezelése egyértelműen az Országos Választási Iroda feladata - jelentette ki a szakértő, hiszen alapfeltétel, hogy rendszeres értékeljék a jegyzők által jelzett rendkívüli eseményeket. Tóth Zoltán úgy látja, hogy a jegyzők ellátták a feladatukat: megoldották a gondokat és a jogszabályokat is betartották.

Szerinte tévedésen alapult a jogalkotók elképzelése, amikor a választásról szóló törvény 2007-es módosításánál egy szavazókörre összpontosították az igazolással szavazók voksolási lehetőségét.

Az Országos Választási Iroda akkori vezetője tiltakozott a módosítás ellen, és benyújtott egy olyan javaslatot, hogy új szavazókört lehessen nyitni ott, ahol az igazolással szavazók száma 30 százalékkal meghaladja az eredeti szavazóköri létszámot. Ezt a pártok elutasították, így állt elő az a törvényi helyzet, hogy egy választókerületben egy szavazókörben lehet csak voksolniuk az igazolással rendelkezőknek - tette hozzá.

A szakértő szerint a törvénymódosítás nem volt tekintettel az életre, bár a jogalkotók azon szándékát, hogy elhárítsák az 1947-es "kékcédulás" választáshoz hasonló csalások és a kétszer vagy többször voksolás lehetőségét, nem vonja kétségbe.

Arra a kérdésre, hogy voltak-e jelek 2007. előtt, amelyek miatt szigorítani kellett a szabályozást, elmondta: 4-6 millió szavazóból korábban 100 körül volt azok száma, akik kétszer vagy többször szavaztak, de ezek az esetek kiderültek, és büntetőeljárás indult a csalók ellen.

Két éve jelezték a bajt

Már 2008-ban, a népszavazás után jelezték az Országos Választási Bizottságnak, hogy zavarok lehetnek az igazolással voksolók nagy száma miatt a törvénymódosítás miatt - ezt a jogszabályt tette felelőssé az első fordulós káoszért az Országos Választási Bizottság elnöke.

Szigeti Péter szerint a jogalkotó az igazolással szavazásnál "bizonyos feltételek bekövetkezte esetén végrehajthatatlan szabályozást alkotott". Mint mondta, az igazolással szavazás rendszerének átalakítása "nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket".

Az OVI és az OVB vezetői szerint a pártok a hibásak, mert rossz választási törvényt hoztak - arról a mai napig vitatkoznak, hogy ezért ki a felelős: a kormány szerint Salamon László KDNP-s képviselő, a kereszténydemokraták szerint az akkori önkormányzati és területi miniszter, Bajnai Gordon terjesztette be a módosítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×