eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tóth Zoltán az igazolással szavazókról: tévedésen alapult a törvénymódosítás

Elhibázottnak tartja a választásról szóló törvény 2007-es módosítását az igazolással szavazókról az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke. Tóth Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: korábban a négy-hat millió szavazóból mintegy száz ember szavazott többször, de ezek az esetek mindig kiderültek.

A választásról szóló törvény 2007-es módosításánál a jogalkotók egy szavazókörre összpontosították minden szavazókörben az igazolással szavazók voksolási lehetőségét. Ez az elképzelés azonban tévedésen alapult - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke.

Tóth Zoltán hozzátette: az Országos Választási Iroda akkori vezetője tiltakozott a módosítás ellen, és benyújtott egy olyan javaslatot, hogy új szavazókört lehessen nyitni ott, ahol az igazolással szavazók száma 30 százalékkal meghaladja az eredeti szavazóköri létszámot. Ezt a pártok elutasították, így állt elő az a törvényi helyzet, hogy egy választókerületben egy szavazókörben lehet csak voksolniuk az igazolással rendelkezőknek.

A szakértő szerint a törvénymódosítás nem volt tekintettel az életre, bár a jogalkotók azon szándékát, hogy elhárítsák az 1947-es "kékcédulás" választáshoz hasonló csalások és a kétszer vagy többször voksolás lehetőségét, nem vonja kétségbe.

Arra a kérdésre, hogy voltak-e jelek 2007. előtt, amelyek miatt szigorítani kellett a szabályozást, elmondta: 4-6 millió szavazóból korábban 100 körül volt azok száma, akik kétszer vagy többször szavaztak, de ezek az esetek kiderültek, és büntetőeljárás indult a csalók ellen.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×