INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"Kíméletesen el kellene bocsátani az alkalmatlan pedagógusokat"

Infostart / InfoRádió
A pedagógus pályára nem valók fokozatos, de kíméletes elbocsátására lenne szükség a Sólyom László államfő által életre hívott Bölcsek Tanácsa tanulmányának oktatási fejezetét koordináló biokémikus és hálózatkutató szerint. Csermely Péter az InfoRádiónak azt mondta: az oktatási rendszer legfeljebb nyolc év alatt megreformálható, amelynek eredményeként Magyarország sokkal ellenállóbb lenne egy gazdasági válsággal szemben.

Sólyom László köztársasági elnök négy, magyar és nemzetközi kitekintéssel és tapasztalattal rendelkező személyiséget kért fel a magyarországi oktatás lehetséges fejlesztésének és a korrupció problémájának elemzésére.

Egyikük, Csermely Péter az InfoRádióban elmondta: jelenleg igen sokan kezdik meg úgy tanári tanulmányaikat, hogy nem akarnak tanítani, ráadásul a felsőoktatás ezen részében több embert képeznek, mint ahányra szükség van.

Eközben sok olyan ember kerül a pályára, aki nem oda való - mutatott rá a szakember, hozzátéve: egy komplex értékelési rendszer segítségével eldönthető lenne, ki alkalmas a tanári pályára, és ki nem. Ilyen papíron jelenleg is létezik, azonban ritka az, hogy alkalmazzák.

Az iskolákat például az önkormányzatoknak kellene értékelniük, ezt azonban kevés teszi meg közülük.

Csermely Péter szerint mindez nem megy egyik napról a másokra, az oktatási rendszert nagyjából 5-8 év alatt lehetne megreformálni.

A biokémikus és hálózatkutató szerint az iskolai értékrend megerősítése nélkül Magyarország húsz-harminc év múlva széteshet. Csermely Péter azt is mondta: a pedagógusképzésnek elitképzéssé kellene válnia.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk