eur:
393.28
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

"Kíméletesen el kellene bocsátani az alkalmatlan pedagógusokat"

A pedagógus pályára nem valók fokozatos, de kíméletes elbocsátására lenne szükség a Sólyom László államfő által életre hívott Bölcsek Tanácsa tanulmányának oktatási fejezetét koordináló biokémikus és hálózatkutató szerint. Csermely Péter az InfoRádiónak azt mondta: az oktatási rendszer legfeljebb nyolc év alatt megreformálható, amelynek eredményeként Magyarország sokkal ellenállóbb lenne egy gazdasági válsággal szemben.

Sólyom László köztársasági elnök négy, magyar és nemzetközi kitekintéssel és tapasztalattal rendelkező személyiséget kért fel a magyarországi oktatás lehetséges fejlesztésének és a korrupció problémájának elemzésére.

Egyikük, Csermely Péter az InfoRádióban elmondta: jelenleg igen sokan kezdik meg úgy tanári tanulmányaikat, hogy nem akarnak tanítani, ráadásul a felsőoktatás ezen részében több embert képeznek, mint ahányra szükség van.

Eközben sok olyan ember kerül a pályára, aki nem oda való - mutatott rá a szakember, hozzátéve: egy komplex értékelési rendszer segítségével eldönthető lenne, ki alkalmas a tanári pályára, és ki nem. Ilyen papíron jelenleg is létezik, azonban ritka az, hogy alkalmazzák.

Az iskolákat például az önkormányzatoknak kellene értékelniük, ezt azonban kevés teszi meg közülük.

Csermely Péter szerint mindez nem megy egyik napról a másokra, az oktatási rendszert nagyjából 5-8 év alatt lehetne megreformálni.

A biokémikus és hálózatkutató szerint az iskolai értékrend megerősítése nélkül Magyarország húsz-harminc év múlva széteshet. Csermely Péter azt is mondta: a pedagógusképzésnek elitképzéssé kellene válnia.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×