eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Fidesz és az MSZP is védené a hungarikumokat

Egyebek mellett az eredetvédett magyar termékek külföldi áruházakban való megjelenése érdekében sürget törvényi szabályozást több magyar vállalkozás. A Fidesz által felkarolt kezdeményezést az európai szocialisták és a magyar kormány is támogatja.

Önálló törvényt sürget a hungarikumokról az Országgyűlés fideszes alelnöke. Lezsák Sándor az InfoRádióban azt mondta: csak így kaphatna a jelenlegi 10-12 terméknél jóval több uniós támogatást, és csak így kerülhet ki a pálinka, a szürke marha vagy a mangalica a külföldi üzletek polcaira.

Lezsák Sándor szerint a támogatottak körébe szellemi termékek is bekerülhetnének, mint például a Kodály-, vagy a Pethő-módszer. A politikus hangsúlyozta: a jelenlegi szabályozás nem elegendő ahhoz, hogy brüsszeli támogatással megmaradjon minden magyar érték.

Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő jó ötletnek tartja az új törvény megalkotását, azonban úgy véli, a problémát nem az Európai Uniónak kell megoldania, ez ugyanis magyar döntési kompetencia.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-elemzési főosztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: már most is megjelennek az uniós polcokon magyar eredet védett termékek. Gyaraki Zoltán szerint a PR-, és marketingmunka erősítése mellett hasznos lesz az új törvény is.

Berlinben a hét végén zárult a világ legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvására, amelyen Magyarország most először szerepelt partnerországként.

A részvételt szervező Agrármarketing Centrum igazgatója, Pál József elmondta: a hagyományos magyar termékek, mindenekelőtt a szalámi, a libamáj és a különböző borok sikere mellett, több új termék is ígéretesen mutatkozott be. A Grüne Woche ideje alatt hét nagy német áruházláncban tartottak magyar hetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×