INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Egyre több külföldi él Magyarországon

InfoRádió / MTI
Egyre több külföldi állampolgár él tartósan Magyarországon: a múlt év végén összesen 216 ezer külföldinek volt érvényes tartózkodási jogosultsága, 15 százalékkal többnek, mint az előző évben - közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.

Végh Zsuzsanna budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ennél minden bizonnyal több külföldi élhet itt, mert nem biztos, hogy regisztráltatták magukat hivatalosan

Az elmúlt év migrációs helyzetéről a főigazgató elmondta: az engedéllyel hivatalosan az országban tartózkodók mintegy kétharmada európai uniós állampolgár, közülük sok a német, a szlovák és a román területről érkező, egyharmada pedig unión kívüli országból jött, így a legtöbben Ukrajnából, Kínából és Szerbiából.

A főigazgató rámutatott: az új tartózkodási kérelmet beadók száma ugyanakkor tavaly csökkent 2008-hoz képest, az uniós országokból hozzávetőleg 20, az úgynevezett harmadik világ országaiból pedig 6 százalékkal. Az illegális migráció viszont jelentősen növekedett Magyarország irányába, amit a rendőrség adatai is alátámasztanak. Az Európai Unióban azonban ez a mutató is csökkent, átlagosan 20 százalékkal.

Végh Zsuzsanna közölte: 29 százalékkal több embert kellett kiutasítani az országból tavaly, mint tavalyelőtt, és az ezzel összefüggő szabadságkorlátozások száma is több volt tavaly, mint az azt megelőző évben. A kötelező tartózkodási hely kijelölése összességében 35 százalékkal nőtt, és 23 országba toloncoltak ki határátlépőket, ennek aránya 34 százalékkal növekedett.

Mint mondta, a menekültek száma 2004 óta folyamatosan nő, közülük az afgánoké egy év alatt a tízszeresére, a koszovóiaké 40 százalékkal, a szerbeké pedig 64 százalékkal növekedett. Kísérő nélkül 270 kiskorú érkezett, e tekintetben több, mint 300 százalékos volt egy esztendő alatt a növekedés. A menekült kérelmezők 4 százalékát, 172 embert ismertek el végül 2009-ben menekültnek, köztük voltak szomáliaiak, irakiak, és afgánok. Közülük nőtt a befogadásra tartósan felvettek száma is, tavaly év végén már több mint ezren voltak.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára közölte: a menedékkérők száma egy év alatt 50 százalékkel nőtt. A globális gazdasági válság miatt ugyanakkor a külföldiek kereső tevékenység folytatása iránti kérelmeinek száma nem nőtt, szemben az illegális határátlépőkével.

Az államtitkár örömének adott hangot annak kapcsán, hogy "17 év után sikerült megoldani a bosznia-hercegovinai állampolgárok megoldatlan helyzetét", és hazatérhettek országukba.

Utalt arra, hogy Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter múlt héten részt vett a szakminiszterek informális tanácskozásán Toledóban, ahol megállapították: "a migrációs kérdéskör megoldása nem telepíthető egyetlen illetékes hivatalba sem".

Az államtitkár hozzátette: a 10 éves múltra visszatekintő BÁH munkájával bebizonyította létjogosultságát, pedig tevékenységük "összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint korábban". Példaként említette, hogy az állampolgársági bizonyítványok kiadása 150 százalékkal nőtt az útlevél ügyintézésének jogszabályváltozásai miatt.

Kapcsolódó hang

Végh Zsuzsanna
 


A címlapról ajánljuk