eur:
393.91
usd:
365.01
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egyre több külföldi él Magyarországon

Egyre több külföldi állampolgár él tartósan Magyarországon: a múlt év végén összesen 216 ezer külföldinek volt érvényes tartózkodási jogosultsága, 15 százalékkal többnek, mint az előző évben - közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.

Végh Zsuzsanna budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ennél minden bizonnyal több külföldi élhet itt, mert nem biztos, hogy regisztráltatták magukat hivatalosan

Az elmúlt év migrációs helyzetéről a főigazgató elmondta: az engedéllyel hivatalosan az országban tartózkodók mintegy kétharmada európai uniós állampolgár, közülük sok a német, a szlovák és a román területről érkező, egyharmada pedig unión kívüli országból jött, így a legtöbben Ukrajnából, Kínából és Szerbiából.

A főigazgató rámutatott: az új tartózkodási kérelmet beadók száma ugyanakkor tavaly csökkent 2008-hoz képest, az uniós országokból hozzávetőleg 20, az úgynevezett harmadik világ országaiból pedig 6 százalékkal. Az illegális migráció viszont jelentősen növekedett Magyarország irányába, amit a rendőrség adatai is alátámasztanak. Az Európai Unióban azonban ez a mutató is csökkent, átlagosan 20 százalékkal.

Végh Zsuzsanna közölte: 29 százalékkal több embert kellett kiutasítani az országból tavaly, mint tavalyelőtt, és az ezzel összefüggő szabadságkorlátozások száma is több volt tavaly, mint az azt megelőző évben. A kötelező tartózkodási hely kijelölése összességében 35 százalékkal nőtt, és 23 országba toloncoltak ki határátlépőket, ennek aránya 34 százalékkal növekedett.

Mint mondta, a menekültek száma 2004 óta folyamatosan nő, közülük az afgánoké egy év alatt a tízszeresére, a koszovóiaké 40 százalékkal, a szerbeké pedig 64 százalékkal növekedett. Kísérő nélkül 270 kiskorú érkezett, e tekintetben több, mint 300 százalékos volt egy esztendő alatt a növekedés. A menekült kérelmezők 4 százalékát, 172 embert ismertek el végül 2009-ben menekültnek, köztük voltak szomáliaiak, irakiak, és afgánok. Közülük nőtt a befogadásra tartósan felvettek száma is, tavaly év végén már több mint ezren voltak.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára közölte: a menedékkérők száma egy év alatt 50 százalékkel nőtt. A globális gazdasági válság miatt ugyanakkor a külföldiek kereső tevékenység folytatása iránti kérelmeinek száma nem nőtt, szemben az illegális határátlépőkével.

Az államtitkár örömének adott hangot annak kapcsán, hogy "17 év után sikerült megoldani a bosznia-hercegovinai állampolgárok megoldatlan helyzetét", és hazatérhettek országukba.

Utalt arra, hogy Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter múlt héten részt vett a szakminiszterek informális tanácskozásán Toledóban, ahol megállapították: "a migrációs kérdéskör megoldása nem telepíthető egyetlen illetékes hivatalba sem".

Az államtitkár hozzátette: a 10 éves múltra visszatekintő BÁH munkájával bebizonyította létjogosultságát, pedig tevékenységük "összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint korábban". Példaként említette, hogy az állampolgársági bizonyítványok kiadása 150 százalékkal nőtt az útlevél ügyintézésének jogszabályváltozásai miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×