eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ladányi János: Ne legyen a romakérdés kampánytéma!

Mélyreható változásokra van szükség ahhoz, hogy a romák helyzete ne romoljon tovább - mondta az InfoRádiónak Ladányi János, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A szociológus szerint a rendszerváltás óta nem volt ilyen nehéz helyzetben a roma társadalom.

A rendszerváltás óta nem volt annyira rossz a romák helyzete, mint most. Szétfoszlott a reményük, ami a rendszerváltáshoz kapcsolódott - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Ladányi János, aki hozzátette: az elmúlt húsz évben indított programokról kiderült, nem hogy nem tudják megfordítani a leszakadás folyamatát, de további leszakadást eredményeznek.

A Corvinus Egyetem tanára úgy véli: a politika eddig nem tudott gátat vetni annak, hogy a szélsőjobboldal határozza meg a romákkal kapcsolatos diskurzust. Ez egy olyan probléma, amelyből csak társadalmi összefogással lehet kitörni. Elsősorban arra lenne szükség, hogy a mérsékelt politikai pártok meg tudjanak állapodni a kitörés szükségességéről - hangoztatta a szociológus.

Nem baj, ha viták vannak, de alapvető kérdésekben meg kell egyezni, például abban, hogy a romaügy nem lehet kampánytéma, és hogy kormányzati ciklusokon átívelő programokat kell alkotni - mondta Ladányi János.

Szerinte nem egyszerűen roma problémáról van szó, hanem a ez a magyar társadalom legsúlyosabb szociális gondja, amelyet nem az állam segélyosztó politikájával lehet megoldani, hanem azzal, hogy a romáknak valódi esélyt adnak a kitörés lehetőségére.

A szociológus kiemelte: nem elég, ha roma származású politikusok vannak a parlamentben, mert arra van szükség, hogy olyan roma képviselők legyenek jelen, akiknek valódi kapcsoltuk van a közösségeikkel.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×