INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

"Nagy dobás lehet a klímatörvény"

Infostart / InfoRádió
Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán megszülethet egy átfogó magyar környezetvédelmi jogszabály, miután a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács csütörtökön elfogadta, a jövő héten pedig átadja a képviselőknek az éghajlatvédelmi kerettörvény tervezetét - jelentette be Szili Katalin, a tanács tiszteletbeli elnöke. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában elégedetten értékelte, hogy a tervezet alapján 2020-ig a hivatal által ajánlottnál nagyobb mértékben, 40 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Nagy dobás lehet a parlamenttől az átfogó magyar környezetvédelmi jogszabály elfogadása, úgy tűnik, sikerül ötpárti megállapodást felsorakoztatni e mögé - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor kiemelte, ha a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa meg tudott állapodni a klímatörvény-tervezetről, akkor reméli, hogy ebből törvényszöveg is lesz.

A tanács által elfogadott tervezet 2020-ig 40 százalékkal, 60 millió tonnára, 2050-ig pedig 80 százalékkal 20 millió tonnára csökkentené a szén-dioxid egyenértékben meghatározott károsanyag-kibocsátást 1990-hez képest - emlékeztetett az ombudsman. Hozzátette: ez nagyobb mértékű csökkentést tartalmaz, mint amit hivatala zöld minimumként megfogalmazott.

Fülöp Sándor kiemelte: 2000-ben meghatározták, hogy a világban még ezer gigatonna szén-dioxidot lehet kibocsátani, hogy 2050-ig ne legyen 2 Celsius-foknál nagyobb a felmelegedés. Ebből Magyarországra 2463 millió tonna jut, de ennek már egynegyedét elhasználtuk - fejtette ki. Hozzátette: az unió a rá eső kontingens egyharmadát már kibocsátotta.

Ha nagyobb lesz a felmelegedés, mint 2 Celsius-fok, akkor tudósok szerint másfél méterrel emelkedik a tengerszint - hangsúlyozta az ombudsman.

Hanganyag: Ignáth Márk

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk