eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Június elején alakulhat meg az új kormány

Június elején alakulhat meg az új kormány, miután április 11-re és 25-re tűzte ki az államfő az országgyűlési választásokat - mondta az InfoRádiónak a Közép- és Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára. Tóth Zoltán közölte: csak az a párt kerülhet be a parlamentbe, amely legalább hét megyében, vagy hat megyében és Budapesten tud területi listát állítani.

Amint a választópolgárokhoz megérkeztek a kipostázott ajánlószelvények, a pártok megkezdhetik azok gyűjtését. Egyéni jelöltet akkor indíthatnak, ha a politikus legalább 750 szelvényt gyűjtött össze - közölte Tóth Zoltán.

Területi lista állításához az kell, hogy valaki az adott megyében vagy a fővárosban legalább hét egyéni jelöltet indítson, azaz összegyűjtötte az ehhez szükséges ajánlószelvényeket.

Országos lista állítására az a politikai szervezet jogosult, amely hét területi választókerületben, azaz hét megyében, vagy hat megyében és a fővárosban tudott területi listát állítani - magyarázta Tóth Zoltán.

A választásokon csak az egyéni jelöltekre és a megyei listákra szavazunk. Az országos listákról kompenzációs céllal oszt mandátumokat a választási rendszerünk, csökkentve az egyéni választókerületek eredményeinek aránytalanságát (ha ugyanis az egyéni választókerületben a szavazók 51 százaléka az egyik, 49 százaléka a másik indulóra szavaz, az első jut mandátumhoz, miközben támogatottságuk közel azonos). Az országos lista alapján kiosztott mandátumokat az egyéni választókerületek mandátumot nem eredményező szavazatok alapján számolják ki.

Tóth Zoltán szerint az Országgyűlés a második fordulót követően nagyjából egy hónapon belül állhat fel, a jogorvoslati eljárások lezárultához ugyanis ennyi időre van szükség, így a hivatalos végeredmény megszületéséhez is.

A köztársasági elnök ezt követően kap lehetőséget arra, hogy megkezdje a kormányalakítási megbízásról szóló tárgyalásokat.

A jelenlegi kormány ügyvezető jelleggel addig működik, míg az új meg nem alakul, a hagyomány szerint a miniszterelnök ekkor nyújtja be lemondását. Az új kormány - Tóth Zoltán szerint - valamikor júniusban alakulhat meg.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×