INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Csányi Vilmos: Nem a legjobb, hanem a magát legjobbnak mutató vezetőt választjuk meg

Infostart / InfoRádió
A rendszerváltás egyik hátrányos következménye az együttműködés és a közösségek hiánya - mondta az InfoRádióban Csányi Vilmos. Az etológus szerint a modern társadalmak nem a legjobb, hanem a magát legjobbnak mutató vezetőt választják ki a fontos feladatokra.

A rendszerváltásnak vannak előnyei és hátrányai - mondta az InfoRádió Aréna című műsorába Csányi Vilmos, aki hozzátette: a folyamattal járó individualizálódás a szabadságot jelentette, amely például abban nyilvánult meg, hogy ha valakinek támadt egy ötlete, nem a pártirodában mondták meg, hogy megvalósíthatja-e vagy sem.

Ez a rendszerváltás egyik óriási pozitívuma, de vannak hátrányai is. Nincs együttműködés, nem törődünk a többiekkel, nincsenek közösségek, nem a közösségek érdeke határozza meg a társadalmi mozgást - hangsúlyozta az etológus.

Úgy véli, politikailag érthető, hogy az emberek igazságérzete revánsot akart, ezért felszámolták a téeszeket, de ennek gazdaságilag és társadalmilag nagyon rossz hatása lett.

Aki a legjobbnak mutatja magát


A vezetők kiválasztása két szinten zajlik. Az egyik a pártok és az adminisztratív apparátus szintje, ahol kis csoporton belül választanak vezetőt, és van az ország szintje. Nem biztos, hogy aki "kis vezetőként" megfelel, vagyis tud egyezkedni és konfliktust kezelni 15 emberrel, az tízmillióval is megfelelően tud bánni - fogalmazott Csányi Vilmos.

Hozzátette: a demokratikus választás nem arról szól, hogy megkeressük a legjobb vezetőt, hanem arról, hogy azt választjuk meg, aki a legjobbnak a látszatát fel tudja kelteni.

Magyarországon hirtelen a semmiből léptek elő vezetők. Egy részük tehetséges, ám vannak olyanok, akik úgy gondolták, hogy ez egy könnyű megélhetési lehetőség - véli az etológus, aki reméli, hogy egyre jobb lesz a választók által gyakorolt szelekció, amelyből egyre jobb vezetők fognak kikerülni.

Hanganyag: Hlavay RichárdA címlapról ajánljuk