eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin

Csányi Vilmos: Nem a legjobb, hanem a magát legjobbnak mutató vezetőt választjuk meg

A rendszerváltás egyik hátrányos következménye az együttműködés és a közösségek hiánya - mondta az InfoRádióban Csányi Vilmos. Az etológus szerint a modern társadalmak nem a legjobb, hanem a magát legjobbnak mutató vezetőt választják ki a fontos feladatokra.

A rendszerváltásnak vannak előnyei és hátrányai - mondta az InfoRádió Aréna című műsorába Csányi Vilmos, aki hozzátette: a folyamattal járó individualizálódás a szabadságot jelentette, amely például abban nyilvánult meg, hogy ha valakinek támadt egy ötlete, nem a pártirodában mondták meg, hogy megvalósíthatja-e vagy sem.

Ez a rendszerváltás egyik óriási pozitívuma, de vannak hátrányai is. Nincs együttműködés, nem törődünk a többiekkel, nincsenek közösségek, nem a közösségek érdeke határozza meg a társadalmi mozgást - hangsúlyozta az etológus.

Úgy véli, politikailag érthető, hogy az emberek igazságérzete revánsot akart, ezért felszámolták a téeszeket, de ennek gazdaságilag és társadalmilag nagyon rossz hatása lett.

Aki a legjobbnak mutatja magát


A vezetők kiválasztása két szinten zajlik. Az egyik a pártok és az adminisztratív apparátus szintje, ahol kis csoporton belül választanak vezetőt, és van az ország szintje. Nem biztos, hogy aki "kis vezetőként" megfelel, vagyis tud egyezkedni és konfliktust kezelni 15 emberrel, az tízmillióval is megfelelően tud bánni - fogalmazott Csányi Vilmos.

Hozzátette: a demokratikus választás nem arról szól, hogy megkeressük a legjobb vezetőt, hanem arról, hogy azt választjuk meg, aki a legjobbnak a látszatát fel tudja kelteni.

Magyarországon hirtelen a semmiből léptek elő vezetők. Egy részük tehetséges, ám vannak olyanok, akik úgy gondolták, hogy ez egy könnyű megélhetési lehetőség - véli az etológus, aki reméli, hogy egyre jobb lesz a választók által gyakorolt szelekció, amelyből egyre jobb vezetők fognak kikerülni.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×