eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Erdő Péter: mindenkit megilletnek az emberi jogok

Az emberi jogok, amelyek az emberi méltóságban gyökereznek, mindenkit megilletnek; ez a méltóság egyfelől elválaszthatatlan az emberi élettől, másfelől mindenki számára azonos - mondta Erdő Péter bíboros, prímás a Magyar ENSZ Társaság emberi jogok napja alkalmából tartott ülésén.

Az emberi jogok az államok belső jogrendjének, vagyis az alkotmányoknak is részei, ezen túl szerepelnek a nemzetközi jogban is, ennek ellenére mégis gyakran eltérően értelmezik őket - mondta Erdő Péter az ülésen.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy az emberei jogokat először az Amerikai Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatában, 1776-ban írták le. Mint mondta: a liberális gondolati környezet és a keresztény tanítást illető kritika miatt az egyház sokáig tartózkodott az emberi jogoktól, de kétségtelen, hogy ezek hatással voltak a kánonjogra is.

Az esztergom-budapesti érsek szerint kérdéses, hogy az ENSZ által 1948. december 10-én megfogalmazott Emberi Jogok nyilatkozata valóban értelmezhető-e egyetemesen, avagy csupán a nyugati kultúrkör szellemi termékének tekinthető, míg például Ázsiában vagy az iszlám világban másféle emberi jogi egyezményre lenne szükség.

Erdő Péter úgy véli: manapság erős parlamenti lobbizás folyik a különböző 3. és 4. generációs emberi jogok elfogadtatása iránt, ám ezek szerinte - a minimális társadalmi konszenzus hiányában - alááshatják a demokrácia alapértékeit.

Erdő Péter hangsúlyozta: az emberi jogok sérthetetlen, elidegeníthetetlen, mindenkit egyformán megillető jogok, amelyek az emberi méltóságban gyökereznek, az állam nem adja, csupán elismeri őket.

Az emberi jogok napját 1950 óta december 10-én ünnepelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×