INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szabó Máté: a bv-intézetek minősége megkérdőjelezi az egyenlő elbánás elvét

Infostart / InfoRádió
Drámai különbségek vannak egyes büntetés-végrehajtási intézetek között, s ez megkérdőjelezi az egyenlő elbánás elvét - jelentette ki helyszíni vizsgálatai alapján Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

 Jelentősek a különbségek a büntetés-végrehajtási intézmények között, különösen aszerint, hogy régi vagy új, az ország keleti vagy nyugati részén van, valamint hogy az előzetes letartóztatásban lévő vagy a kiszabott szabadságvesztést töltő embereket befogadó intézményről van-e szó - összegezte 2007 óta végzett vizsgálata megállapításait Szabó Máté.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint megoldandó feladat az ünnepnapi kapcsolattartás, a családos látogatás, a mindennapos fürdés, valamint a fogyatékosok speciális igényeinek kielégítése. Megjegyezte: bár Szombathelyen mozgáskorlátozottak fogadására is alkalmas az új börtön, eddig ott még nem volt ilyen fogvatartott, miközben az ország más részein, ahol szükség lenne rá, nem történt meg az akadálymentesítés.

Az ombudsman szerint amennyiben nem akarnak lazítani a büntető-jogszabályokon, elengedhetetlen a bv-intézetek fejlesztése.

Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondta: a magyar büntetés-végrehajtási intézmények helyzete nem különbözik lényegesen az európaikétól. Úgy véli: az elmúlt évben elindított programok közül több megvalósult. Példakánt említette, hogy a szállító járművek egy részét korszerűbbre cserélték, vagy hogy meditációs és konfliktuskezelő tréningeket indítottak a munkatársak számára.

Kökényesi Antal elmondta ugyanakkor, hogy súlyos problémát jelent számukra a gazdasági válság miatt jelentkező forráshiány. Hozzátette: ráadásul idén 800-zal több fogvatartott került az intézményekbe, így ismét nőni kezdtek a telítettségi mutatók.

Ezzel kapcsolatban Szabó Máté megjegyezte: a rendőrségi fogdákat éppen akkor zárták be, amikor már felfejlesztették őket, emiatt nőtt meg drasztikusan az előzetesházakban elhelyezettek száma.


A címlapról ajánljuk