eur:
395.83
usd:
367.32
bux:
65309.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szabó Máté: a bv-intézetek minősége megkérdőjelezi az egyenlő elbánás elvét

Drámai különbségek vannak egyes büntetés-végrehajtási intézetek között, s ez megkérdőjelezi az egyenlő elbánás elvét - jelentette ki helyszíni vizsgálatai alapján Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

 Jelentősek a különbségek a büntetés-végrehajtási intézmények között, különösen aszerint, hogy régi vagy új, az ország keleti vagy nyugati részén van, valamint hogy az előzetes letartóztatásban lévő vagy a kiszabott szabadságvesztést töltő embereket befogadó intézményről van-e szó - összegezte 2007 óta végzett vizsgálata megállapításait Szabó Máté.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint megoldandó feladat az ünnepnapi kapcsolattartás, a családos látogatás, a mindennapos fürdés, valamint a fogyatékosok speciális igényeinek kielégítése. Megjegyezte: bár Szombathelyen mozgáskorlátozottak fogadására is alkalmas az új börtön, eddig ott még nem volt ilyen fogvatartott, miközben az ország más részein, ahol szükség lenne rá, nem történt meg az akadálymentesítés.

Az ombudsman szerint amennyiben nem akarnak lazítani a büntető-jogszabályokon, elengedhetetlen a bv-intézetek fejlesztése.

Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondta: a magyar büntetés-végrehajtási intézmények helyzete nem különbözik lényegesen az európaikétól. Úgy véli: az elmúlt évben elindított programok közül több megvalósult. Példakánt említette, hogy a szállító járművek egy részét korszerűbbre cserélték, vagy hogy meditációs és konfliktuskezelő tréningeket indítottak a munkatársak számára.

Kökényesi Antal elmondta ugyanakkor, hogy súlyos problémát jelent számukra a gazdasági válság miatt jelentkező forráshiány. Hozzátette: ráadásul idén 800-zal több fogvatartott került az intézményekbe, így ismét nőni kezdtek a telítettségi mutatók.

Ezzel kapcsolatban Szabó Máté megjegyezte: a rendőrségi fogdákat éppen akkor zárták be, amikor már felfejlesztették őket, emiatt nőtt meg drasztikusan az előzetesházakban elhelyezettek száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×