INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nick Thorpe: Félreértette a demokráciát a magyar politika

Infostart / InfoRádió
A magyar politika félreértette a demokráciát, és túl nagy szerepet követelt magának az elmúlt húsz év közéletében - írja most megjelent könyvében a BBC közép-európai tudósítója. Az 1986 óta Magyarországon élő Nick Thorpe az InfoRádiónak azt mondta, Magyarországon sokkal kisebb a szolidaritás az emberek között, mint Lengyelországban.

Nem vált olyan méllyé a demokrácia Magyarországon, mint azt az emberek 1989-ben várták - mondta az InfoRádiónak a BBC közép-európai tudósítója annak kapcsán, hogy megjelent 89: A befejezetlen forradalom című, személyes élményein alapuló kötete.

Az 1986 óta Magyarországon élő Nick Thorpe szerint a felelősség ezért a politikai pártokat terheli, amelyek félreértették a demokráciát, és úgy osztogatták egymás között a hatalmat és a befolyást, mint egy torta szeleteit.

"A pártok túl sok helyet foglalnak a mindennapi életben, az egyszerű embereknek pedig túl kevés helyük marad befolyásolni a saját életüket" - mondta az újságíró, aki szemtanúja volt Jugoszlávia összeomlásának, Bulgária és Románia gyakori felkeléseinek, valamint Koszovó békés majd véres átalakulásának is.

Nick Thorpe arról is beszélt: Magyarországon hiányzik az emberek közötti szolidaritás, nem úgy, mint például Lengyelországban. Az itt élők nem tudnak összefogni, ami részben annak az eredménye, hogy túl erősek a lobbik - jegyezte meg az újságíró.

Hanganyag: Nagy Tamás

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk