eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nick Thorpe: Félreértette a demokráciát a magyar politika

A magyar politika félreértette a demokráciát, és túl nagy szerepet követelt magának az elmúlt húsz év közéletében - írja most megjelent könyvében a BBC közép-európai tudósítója. Az 1986 óta Magyarországon élő Nick Thorpe az InfoRádiónak azt mondta, Magyarországon sokkal kisebb a szolidaritás az emberek között, mint Lengyelországban.

Nem vált olyan méllyé a demokrácia Magyarországon, mint azt az emberek 1989-ben várták - mondta az InfoRádiónak a BBC közép-európai tudósítója annak kapcsán, hogy megjelent 89: A befejezetlen forradalom című, személyes élményein alapuló kötete.

Az 1986 óta Magyarországon élő Nick Thorpe szerint a felelősség ezért a politikai pártokat terheli, amelyek félreértették a demokráciát, és úgy osztogatták egymás között a hatalmat és a befolyást, mint egy torta szeleteit.

"A pártok túl sok helyet foglalnak a mindennapi életben, az egyszerű embereknek pedig túl kevés helyük marad befolyásolni a saját életüket" - mondta az újságíró, aki szemtanúja volt Jugoszlávia összeomlásának, Bulgária és Románia gyakori felkeléseinek, valamint Koszovó békés majd véres átalakulásának is.

Nick Thorpe arról is beszélt: Magyarországon hiányzik az emberek közötti szolidaritás, nem úgy, mint például Lengyelországban. Az itt élők nem tudnak összefogni, ami részben annak az eredménye, hogy túl erősek a lobbik - jegyezte meg az újságíró.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×