INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Már az első változat is közérdekű

InfoRádió / MTI
A Fővárosi Ítélőtábla szerint a túlzott államháztartási-hiány eljárással összefüggésben már az Eurostatnak küldött első változat is közérdekű, és nemcsak az észrevételek alapján módosított, végleges jelentés lehet nyilvános. A testület jogerős határozatában ezzel elutasította a Központi Statisztikai Hivatal fellebbezését, és helyben hagyta a Fővárosi Bíróság áprilisban hozott első fokú ítéletet.

Hollósi István, a felperes ügyvédje emlékeztetett: 3 évvel ezelőtt egy újságíró kezdeményezett eljárást, mert a Központi Statisztikai Hivatal nem adta ki az első változatot. Hozzátette: a Fővárosi Ítélőtábla azt állapította meg, hogy az anyag nem minősül döntés-előkészítőnek, így azokat kérésre nyilvánosságra kell hozni.

A túlzott deficit eljárás során évente kétszer kell a részletes államháztartási adatokról szóló jelentést elküldeni az Eurostatnak. A dokumentumot a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyminisztérium és a KSH közösen készíti, majd a statisztikai hivatal küldi el az Eurostatnak, amely az észrevételek után lehetőséget ad a módosításra.

A címlapról ajánljuk