INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hetvenmillióval vezet a munkaügyi bírság-lista éllovasa

InfoRádió / MTI
A munkavédelmi szabálytalanságokat tekintve a kereskedelem és a vendéglátó ipar megelőzte az építőipart. A bírság lista első tíz helyezettje - egyenként - több mint 10 millió forintot fizetett, az első helyezett bírsága 70,6 millió volt - az adatokat a feketelista.hu közölte az MTI-vel.

Idén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) 43 ezer munkaadónál végzett ellenőrzést, és közülük 31 ezernél találtak az szabálytalanságot ellenőrök. Az ellenőrzések során 48 ezer feketén foglalkoztatott személyt azonosítottak.

A munkavédelmi ellenőrzések 17 ezer munkahelyre és 671 ezer dolgozóra terjedtek ki. Itt az a változás, hogy a tavalyig bő 40 százalékkal vezető építőipart a kereskedelem és vendéglátás váltotta fel a negatív lista élén. Gyakorlatilag minden második szabálytalanság ebben az ágazatban történt.

A feketelista.hu kilistázta azt az 50 céget, amelyre a legnagyobb bírságot szabta ki az OMMF. Első helyen a budapesti Power+B 2007 Munkaerő-közvetítő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll, 70,6 millió forintos bírsággal, amit külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért érdemelt ki. Második helyezett az ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ugyanezért a vétségért, 59 milliós bírsággal. Ez a cég építtette a nemrégiben átadott kelenföldi Allee bevásárló központot. A harmadik helyezett TO-RO Vendéglátó Kereskedelmi Kft. 26,7 milliós bírságot kapott ugyan csak külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért.

A címlapról ajánljuk