eur:
388.65
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Matolcsy: A Fidesz sosem akarta növelni a hiányt

Az Orbán-kormány gazdasági minisztere cáfolja, hogy a Fidesz vezetői valaha is az államháztartási hiány esetleges növeléséről beszéltek, holott Orbán Viktor júniusban, Varga Mihály pedig októberben mondta, hogy átmenetileg vállalható lenne egy magasabb deficit.

A Fidesz egészen októberig támogatott volna egy olyan gazdaságpolitikát, amellyel átmenetileg növekszik az államháztartás hiánya. A párt elnöke júniusban a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, a válságból adócsökkentéssel lehetne a legkönnyebben kilábalni. Orbán Viktor úgy fogalmazott, "vitatható, hogy a gazdasági gondokkal küszködő Magyarországnak miért kell 3,9 százalékos GDP arányos államháztartási hiány az idén, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban." Ugyancsak erre utalt Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a párt alelnöke is október elején a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén.

Mint mondta, vannak nemzetközi szerződések, elvárások. A hiány szintjét vállalta az ország néhány szerződésben, de úgy tűnik, hogy ezek a nemzetközi szervezetek elég rugalmasak. Egy jó program érdekében egy külső intézmény is rugalmas tud lenni - tette hozzá Varga Mihály. " El tudok képzelni olyan időszakot, amikor munkahelyteremtés és beruházásösztönzés érdekében egy ország átmenetileg vállalhat egy magasabb hiánycélt."

Ehhez képest Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, a Fidesz vezetői soha nem mondtak ilyet.

A hiánynövelést firtató kérdésre azt válaszolt: ez teljes tévedés. A Fidesz nem arról beszél, hogy szükséges növelni az államháztartás hiányát jövőre, hanem azt mondja, hogy a jelenlegi költségvetés hazugságra épül. Hozzátette: még csak nem is utaltak arra a párt politikusai, hogy átmenetileg növelhető a hiány. "Valamennyi Fidesz megnyilatkozás arról szól, hogy a 2010-es költségvetés hibás" - tette hozzá.

Az tény, hogy az elmúlt napokban a Fidesz arról is beszélt, hogy a jövő évi büdzsétervezetbe a kormány nem számolt bele olyan tételeket, amelyeknek benne kellene lenniük, ezek alapján pedig a 2010-es költségvetés valós hiánya nem a deklarált 3,9, hanem 7,3-7,5%-os lesz. Az ellenzéki párt szerint félreértelmezték a szavaikat, ezért Varga Mihály alelnök a Nemzetközi Valutaalap hétfői budapesti tárgyalásai után sajtótájékoztatón szögezte le, hogy a Fidesz nem támogatja a hiány növelését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×