eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kökény: Az elhízottak és az asztmások is veszélyeztetettek

Péntektől folyamatosan nyílnak meg azok az oltóközpontok, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium felügyelete alatt működő országos intézetekben és az ÁNTSZ nemzetközi oltóhelyein alakítanak ki. Ez utóbbiak a megyeszékhelyeken lévő ÁNTSZ intézmények, ahol máskor a trópusra menő turisták oltásával foglalkoznak, így rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával.

Összesen mintegy 200 helyen várják majd az orvosok és a szakdolgozók napi 12 órában azokat, akik beoltatnák magukat. Kökény Mihály hozzátette: ezeken a helyeken is ki kell fizetni az oltóanyag árát, arról azonban még nem született döntés, hogy ezen felül milyen díjat kérnek el az oltást adók.

Az emberek ugyanakkor továbbra is dönthetnek úgy, hogy a háziorvosuktól kérnek receptet a vakcinára és velük is oltatják be magukat, vagy a területileg illetékes kórházba mennek.

Év végére 50 százalékos is lehet az átoltottság

Az elmúlt két hétben hetente 20-30 százalékkal nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a múlt héten 22 ezren betegedtek meg, így már hivatalosan is járvány van az országban. A betegek körében a szezonális influenza visszaszorulóban van - ezt mintavételek alapján tudják a népegészségügyi szakemberek -, a megbetegedések túlnyomó többségét az új vírus okozza.

Elmondta azt is, hogy a két vírus okozta megbetegedés tünetei között nincs nagy különbség, az új azonban a veszélyeztetettek körében sokkal súlyosabb szövődményeket okoz. Hozzátette: az asztmás betegek és a túlsúlyosak is a veszélyeztetettek közé tartoznak.

Egyelőre nincs szükség hatósági korlátozásra a járvány miatt

Mint mondta, a járvány kihirdetése még nem jár kötelező hatósági intézkedéssel, nem kell például elhalasztani rendezvényeket, ugyanakkor mindenkinek mérlegelnie kell, mit tehet annak érdekében, hogy csökkentse a betegség terjedését. Rámutatott: az országos tiszti főorvos például javasolta, hogy ne tartsák meg a Mikulás napi rendezvényeket.

Az ukrajnai járvány növelte az emberek veszélyérzetét, így két hét alatt több mint 800 ezren oltatták be magukat. Az oltási hajlandóság Kökény Mihály szavai szerint növekvőben van, a politikus így reméli, hogy év végére 40-50 százalékos lehet az átoltottság. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlása szerint a lakosság 60 százalékának beoltására lenne szükség, a járvány ugyanis így hatékonyan megfékezhető.

Miért kerül ennyibe a vakcina?

Mint mondta, az oltóanyag nagyjából 2000 forintba kerül, nagyjából 7 euróba, ez fele, harmada az Európában használatos többi vakcinának. Ráadásul Magyarországon mintegy 4 millió ember ingyen kapja a vakcinát, többek között a gyermekek vagy a rendőrök. Hozzátette: az állam áfával együtt nagyjából 1300 forintért szerzi be a vakcinát és mintegy 500 forinttal drágábban adja el a patikáknak, ezzel a szállítás, a tárolás és az infrastruktúra fenntartási költségeinek egy részét áthárítja azokra, akik fizetnek a vakcináért. Ezt az árat még a patikai árrés növeli.

Annak kapcsán, hogy a szezonális influenza elleni vakcinából már alig van a patikákban, és nem is érkezik több, Kökény Mihály azt mondta: ezt az oltóanyagot jelenleg már sehol nem forgalmazzák Európában, mivel a megbetegedéseket szinte kizárólag az új típusú vírus okozza.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×