INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Tölgyessy: Még a jobboldal is meglepődik majd a Fidesz és a Jobbik harcain

Infostart / InfoRádió
Tölgyessy Péter szerint szinte lehetetlen lesz a Fidesz számára a kormányzás, ha be akarja tartani az elmúlt nyolc évben tett ígéreteit. A politikai elemző az InfoRádiónak azt mondta: még a jobboldalon is meg fognak lepődni azon, hogy a kormányváltás után milyen kemény harc lesz a Fidesz és a Jobbik között.

Az ismerté vált, hogy a Fidesz nem akarja felforgatni a parlamentáris rendszert és a gazdasági rendszert sem, azaz nem kezd kalandorlépésekbe. Fenn akarja tartani az egyensúly, a Valutaalappal is együttműködik a továbbiakban - emlékeztetett Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász ugyanakkor rámutatott arra: a párt az elmúlt nyolc évben nagyon sok karót vert le, "az egész magyar politika olyan már, mint egy szőlőskert". Ha ezeket mind be akarják tartani, szinte lehetetlen lesz a cselekvés - mondta.

Hozzátette: a Fidesz a határán billeg annak, meg lesz-e a kétharmados többsége a parlamentben, de Tölgyessy Péter jobbnak látná, ha nem lenne meg, a magyar közjogi berendezkedés szerint ugyanis - hibásan - szinte teljhatalmat élvez az, akinek ekkora többsége van. A kétharmad ráadásul óriási felelősséget is jelent, ilyen esetben ugyanis nincs hivatkozási alap arra, miért nem valósult meg egy korábbi elképzelés. Ráadásul a legtöbb rendszer - az egészségügy, a felsőoktatás, a gazdasági kérdések - kétharmad nélkül is átalakítható.

Ha azonban a Fidesz kétharmados többséget szerez a parlamentben, nem teheti meg, hogy nem él vele, ebben az esetben pedig minden Orbán Viktor arányérzékén múlik - mutatott rá Tölgyessy Péter.

A Jobbik egy klasszikus rendszertagadó párt

Tölgyessy Péter a Jobbikról szólva elmondta: a tömörülés óriási kihívást jelent az egész pártszerkezet számára, mivel egy klasszikus rendszertagadó párt. Egy-két évig a Fidesz számára a Jobbik lesz az igazi ellenzék, és még a jobboldali embereket is meg fogja lepni az a harc, amely a két párt között kibontakozik a jövőben, a Jobbik ugyanis mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne jusson a kisgazdák vagy a MIÉP sorsára. A Fidesz számára pedig az lesz fontos, hogy a Jobbik ne nőjön nagyra.

Milyen kampány várható?

A Fidesz számára Tölgyessy Péter szerint nagy problémát jelnet a kampányban, hogy szinte mindenki biztosra veszi a győzelmét, így sokan gondolhatják, hogy nem kell elmenniük szavazni vagy voksolhatnak másra is. Érvényesülhet az a felfogás, hogy "ha szoros volna az eredmény, a Fideszre szavaznék, de így bedobom a Jobbikot".

Miközben a szocialisták a tartós létezésükért küzdenek - azaz van miért küzdeniük -, a Jobbik pedig a megerősödésért, eközben a Fidesz is fontos célokért harcol, de ezek sokkal nehezebben megfogalmazhatóak az állampolgárok számára.

Hanganyag: Nagy Tamás


A címlapról ajánljuk