INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Idén sem marad el a karácsony: indul a fenyőfák árusítása!

Infostart / InfoRádió
Megkezdték a földlabdás fenyőfák kitermelését a Zala megyei Surdon, ahol a község teljes lakossága a karácsonyfának való fenyő termesztésével foglalkozik. Jövő héten hozzálátnak a vágott fenyők összegyűjtéséhez is, amelyek közül idén is a normand lesz a legkeresettebb és a legdrágább - mondta az InfoRádiónak Kanász János polgármester.

Abban bízunk, hogy idén is elkelnek a karácsonyfák - mondta az InfoRádiónak a Zala megyei Surd polgármestere, aki hozzátette: a község lakosságának 95 százaléka fenyőfatermesztéssel foglalkozik.

Kanász János elmondta: sok a munka a fákkal, hiszen a csemeték elültetés után 8-10 évnek kell eltelnie, hogy másfél-két méteresre nőjön meg a normand vagy az ezüstfenyő. A luc esetében elég öt év is, ezért is olcsóbb a piacon ez a fajta.

A polgármester elmondta: még csak a földlabdás fenyők kiszedése kezdődött el, a vágottat csak jövő héttől kezdik el a szedni, mert az enyhe idő miatt lehullana a levelük.

Hiába drágábbak, a normand és az ezüstfenyő is nagyon keresett, mert egy hónapot is kibírnak a meleg lakásban. Méterük elérheti a 2500-3000 forintot is, míg a luc fenyő méteréért 800 forint körüli összeget kérnek az árusok. Ennek a fajtának már 2-2,5 hét után lehullik a levele a lakásban.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk