eur:
388.97
usd:
361.81
bux:
68662.41
2024. május 8. szerda Mihály

Stumpf szerint a Fidesz önsorsrontó, a szociálliberális koalíció viszont leharcolt

Magyarországon új társadalmi szerződésre van szükség, de azt nem a két nagy politikai tábor kötné egymással, hanem a politikai elit a gazdasági és a társadalmi szereplőkkel - mondta egy brüsszeli rendezvényen a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István volt kancelláriaminiszter szerint a magyar pártrendszer átalakulóban van: az eddigi kétpólusú helyett hegemonisztikus rendszer jön létre. A jövő tavaszi választásokig a magyar baloldal számára "nincs feltámadás", és bár "a Fidesz önsorsrontó képessége továbbra sem lebecsülendő", mégis "kormányzásra ítéltetett" - vélekedett Stumpf azon a vitafórumon, amelyet a Microsoft brüsszeli székházában tartottak Magyarország versenyképességéről, az új kihívások megválaszolására való felkészültségéről.

Úgy látja, hogy a Fidesz azért "nem tud veszíteni", mert a szociálliberális koalíció hihetetlen mértékben "leharcolt". A szocialisták táborára a dezorientáltság jellemző, egyes csoportok egymás ellen fordultak, nincs közös ideológiájuk. Gyurcsány Ferenc legutóbbi nyilvános megszólalását úgy értékelte, hogy a korábbi pártvezető-kormányfő ugyanazt a konfrontációs hangnemet ütötte meg, mint korábban. A szocialisták a választásokon várhatóan mélyrepülést mutatnak be, és most bizonyos "veszteségminimalizálásra" törekednek - mondta. Mint hozzátette, eközben a Fidesz megnyilvánulásai "kockázatminimalizáló" törekvésekre utalnak.

Az MTI kérdésére Stumpf István elmondta: semmi jelét nem látja annak, hogy a Fidesz adott esetben, ha az alkotmánymódosító képességet jelentő kétharmados többség megszerzése azt kívánná, összefogna a Jobbikkal. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik, amely akár meg is nyerheti az MSZP-vel a második helyért vívandó harcot, most már erősebben támadja a Fideszt, mint a szocialistákat.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×