eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla

Mi biztosítja a kerékpárosok egyenjogúságát?

A KRESZ módosításához benyújtott kerékpáros javaslatok közül éppen azok kerültek ki, amelyek a biciklisek egyenjogúságát biztosítanák - mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Két év kellett ahhoz, hogy a közlekedési minisztériumban feldolgozzák a kerékpáros szervezetek KRESZ-módosításra vonatkozó javaslatait, a kormányülés előtt azonban éppen azok a pontok kerültek ki az elfogadásra váró csomagból, amelyek a biciklisek egyenjogúságát biztosították volna - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

Az egyik javaslat arra vonatkozott, hogy töröljék el a jobbra tartás szabályának biciklisekre vonatkozó kiegészítését, amelynek értelmében a kerekezőknek - a lehetőségekhez képest - az járda széléhez legközelebb kell közlekedniük. Holott ha ezt teszik, veszélybe sodorják magukat, míg ha a sávban a megfelelő pozíciót foglalhatnák el, nagyobb biztonságban lennének - magyarázta László János.

Ugyancsak kikerült a javaslatok közül az, amely az úgynevezett előretolt felállóra vonatkozott. Ennek lényege, hogy a lámpás kereszteződésekben az autósok számára felfestett záróvonal előtt egy bicikliszónát alakítanának ki. A kerekesek így előbb indulhatnának el, ha megkapják a zöld jelzést, ami javítaná a láthatóságukat.

A Magyar Kerékpárosklub elnöke elmondta: a kérdést már most is szabályozza a KRESZ, az előbbről indulás lehetőségét azonban csak akkor adja meg a kerekeseknek, ha van kijelölt kerékpársáv. A biciklisek azt szeretnék, ha az illetékesek feloldanák a kizáró szabályt.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×