eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Jövőre áthidaló kölcsönt vehetnek fel a közös megegyezéssel elbocsátottak

Az MSZP szerint csak jövő év elejétől vehetnek fel áthidaló kölcsönt a közös megegyezéssel elbocsátottak; akkor lép hatályba a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvény módosítása.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: úgy látszik, hogy a Fidesz a lakáshitelesek ellen van, mert nem járult hozzá ahhoz, hogy a törvényjavaslatról még hétfőn döntsön az Országgyűlés.

Hozzátette: a Fidesz a házbizottság ülésén nem jelezte aggályait, a plenáris ülésen nemmel szavazott a házszabálytól eltérésre, ezzel is bizonyítva, hogy számára nem fontos a közel egymillió deviza-lakáshiteles.

Az MTI kérdésre közölte: a törvénymódosítás zárószavazása legkésőbb december 14-én lehet, és a jogszabály január elsején léphet hatályba.

Mindenképpen késedelmet szenved a törvénymódosítás, hiszen ha hétfőn döntött volna róla a parlament, akkor már a jövő héten ki lehetett volna hirdetni - vélekedett a Török Zsolt.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint úgy látszik, hogy a Fidesz a lakáshitelesek ellen van, de nemcsak most volt ellenük, hanem már júniusban is, amikor a lakáshitelesek védelméről szóló törvényt nem szavazta meg, mert képviselői nem voltak bent a parlamenti ülésteremben.

Ismertetése szerint a mostani módosítása több ponton változtatná meg a júniusban elfogadott törvényt: bővítené az áthidaló kölcsönre való jogosultak körét a közös megegyezéssel elbocsátottakkal.

Hozzátette: a módosítás szerint nemcsak a lakáshitelesekre, hanem a lakással kapcsolatos lízingszerződésekre is kibővítenék az áthidaló kölcsön lehetőségét.

Török Zsolt elmondta: a javaslat szerint a kölcsönt minden olyan hitel esetében is igénybe vehetnék, ahol a jelzálog fedezete a család otthona.

Utalt arra, hogy eddig háromszázan vették igénybe ezt a lehetőséget.

Az Országgyűlés többsége hétfőn nem támogatta, hogy a házszabálytól eltérve tárgyalják és még aznap szavazzanak a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvény módosításáról.

Mádi László, a Fidesz nevében azt mondta: a kormány a "bolondját járatta" a parlamenttel a törvény megalkotás során, mivel beterjesztett egy törvényjavaslatot, melyről lezajlott a vita, majd ezt követően a kormány egy módosító csomaggal teljesen átírta azt.

Mivel nincs mód minőségi törvény létrehozására, ezért a Fidesz frakciója nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×