INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Az ukrajnai járvány nem fog megállni a határon

Infostart / InfoRádió
Ukrajna 2,5 millió dollárért, azaz csaknem félmilliárd forintért vásárolt gyógyszert Svájcban az új influenza elleni harchoz. Az ukrán kormány egy nappal azután jelentette be a hírt, hogy Viktor Juscsenko elnök a nemzetközi közösségtől kért segítséget az ukrajnai influenzajárvány elleni küzdelemhez. Sokféle szám kering a sajtóban arról, hogy hányan haltak meg az országban a H1N1 vírusa miatt. Julija Timosenko kormányfő szombaton azt mondta: Ukrajnában14 embernél mutatták ki az új vírust, és több min150 ezren betegek a hagyományos influenza vírusa miatt.

A hétvégén Viktor Juscsenko ukrán elnök a nemzetközi közösségtől - egyebek mellett Magyarországtól is - kért segítséget az ukrajnai influenzajárvány ellen küzdelemhez. A legfrissebb hírek szerint Ukrajnában 190 ezren betegedtek meg influenzában vagy heveny légúti fertőzésben, a betegeknek majdnem a fele gyerek. Eddig 60 ember halt meg, és 123 betegnek súlyos az állapota. A számok azonban elég változatosak sajtóorgánumonként.

Mindenesetre Julija Timosenko kormányfő szombaton még azt mondta: Ukrajnában14 embernél mutatták ki az új vírust, és több min150 ezren betegek a hagyományos influenza vírusa miatt. Az ország most 2,5 millió dollárért, azaz csaknem félmilliárd forintért vásárolt gyógyszert Svájcban az új influenza elleni harchoz.

Immáron 650 ezer adag ilyen vírus elleni készítmény van az országban, ami két-háromszorosan meghaladja a várható szükségletet - vélekedett Julija Timosenko.

Magyarország szívesen segítene Ukrajnának az új influenzavírus elleni küzdelemben, Falus Ferenc országos tisztifőorvos tudomása szerint azonban a szomszédos ország vakcinát eddig nem kért. Úgy tudja, Ukrajna az Európai Uniótól kért 14 millió ampulla védőoltást, antibiotikumokat és orvosi műszereket. A segítségnyújtást uniós egyeztetés előzi meg - tette hozzá az MTI kérdésére vasárnap az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország csak azután tudná oltóanyaggal segíteni Ukrajnát, ha a gyártó cég már mind a 6 millió, a magyar lakosságnak szánt ampullát legyártotta.

Székely Tamás egészségügyi tárcavezető a MTV A szólás szabadsága című műsorban tegnap azt hangsúlyozta: Magyarországon még nincs járvány, azonban az ukrajnai járvány veszélyhelyzetet jelent. Mint fogalmazott: Ukrajnában nagyon rapid lefolyású, nagyon virulens járvány van, egyik napról a másikra megtöbbszöröződött a betegek száma, és az nem várható, hogy a vírus megáll a határon, ezért is hívta fel a figyelmet a védőoltás fontosságára.

Elmondta még, hogy Magyarországon járvány nincs a 43. héten nagyjából 14.600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, kevesebben mint egy héttel korábban. Járvány akkor lesz, ha egy hét alatt az orvoshoz fordulók száma meghaladja a húszezret.


A címlapról ajánljuk